Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 151 – 30. januar 1997 – side 8

Nazismens to ansigter

Nina Holm Jensen

Nazi-leder Jonni Hansen har på det seneste fået sendetid og spalteplads til at fremstille sig selv og sine nazi-venner i DNSB som fredelige og demokratiske.

Medierne har fremstillet det nazistiske miljø som splittet i en militant voldelig del og en mere fredelig del, der forkaster vold og terror.

Men nazisterne er ikke splittede i spørgsmålet om, hvordan de skal bygge op. De opererer både med en pæn facade og med voldelige terrorkorps. Det er en velovervejet dobbeltstrategi, og de to metoder står ikke i modsætning til hinanden. De støtter hinanden.

I alle de europæiske lande, hvor fascister og højreekstremister har fået "pæne" repræsentanter valgt ind i parlamenterne, er antallet af racistiske overfald og terror steget.

På den ene side giver nazisternes “pæne ansigt” dem mulighed for at deltage i debatprogrammer i medierne og stille op til parlamentet. På den måde sikrer de, at så mange som muligt hører deres budskaber. Nazisterne taler ikke til flertallet, men til et lille mindretal, som vil være åbne over for deres ideer.

På den anden side kan nazisterne ikke vinde indflydelse uden at true og undertrykke modstanden imod dem. Derfor har de brug for terrorbander. Disse bander gør dem i sidste ende også til et redskab, som magthaverne kan ty til, hvis de for alvor føler deres magt truet. Sådan skete det i Italien og Tyskland, hvor Mussolini og Hitler havde opbakning fra borgerskabet.

Dobbeltstrategi

Danske nazister anvender også denne dobbeltstrategi i dag. De splittelser og uenigheder, der utvivlsomt eksisterer blandt nazisterne, drejer sig ikke om, hvorvidt opbygningen går gennem voldelige eller demokratiske midler.

At nazisterne bruger begge midler, afslører sig også ved, at de samme personer, som står frem som “pæne” nazister, har kontakter til og er en del af den voldelige fløj. Således var den nazistiske Thomas Derry Nakaba, som politiet fængslede i Nivå, tidligere både medlem af DNSB og Jonni Hansens bodyguard.

Den amerikanske topnazist Gary Lauck blev i marts 1995 anholdt i DNSBs nazibunker i Greve og udleveret til Tyskland.

Combat 18

Under nazi-marchen for Rudolf Hess i Roskilde i august 1995 havde DNSB besøg af folk fra den ekstremt voldelige engelske gruppe Combat 18. De engelske nazister angreb moddemonstranterne, ligesom flere af DNSBs egne topfolk er tiltalt af politiet for at have udvist voldelig optræden.

Da det tyske nazi-blad Der Einblick offentliggjorde en dødsliste, blev bladet distribueret fra de danske nazisters postboks i Randers.

Se også:
SAA 151: Sådan stopper vi nazisterne
SAA 151: Nazisternes ytringsfrihed: Vold og terror

Flere artikler fra nr. 151

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Nina Holm Jensen

Siden er vist 1153 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside