Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 5

Sri Lanka

Udvisning til tortur og borgerkrig

Dorte Lange

En dansk delegation var i Sri Lanka i slutningen af april på en såkaldt fact-finding mission. Delegationens umiddelbare indtryk fik Dansk Flygtningehjælp til at kræve et stop for fortsatte udvisninger.

Alligevel har Udlændingestyrelsen indtil videre anbefalet at fortsætte udvisningerne.

Rapporten viser, ligesom den engelske flygtningehjælps rapport, at Sri Lankas hovedstad Colombo ikke er sikker som såkaldt intern flugtmulighed for tamiler.

De tamilske asylansøgere i Røde Kors’ asylcenter i Tårnby siger til Socialistisk Arbejderavis, at rapporten må være bevis for, at de ikke kan vende tilbage.

En af dem, Suresh, fortæller om en tamilsk læge, som  har dansk pas og statsborgerskab, og som hvert år rejser tre måneder til Sri Lanka for at lave sundhedsarbejde. Da han i 1996 ville bo i Colombo, kunne han ikke få hotelværelse på grund af sit tamilske navn.

Selvarajah Selvanathan fortæller: “Jeg læste for nylig i en tamilsk avis, at militærets voldtægter og drab på tamiler stadig foregår i det nordlige Sri Lanka. Derfor kan vi ikke blive der, og må forsøge at flygte til Colombo. Men selv om vi får skriftlig godkendelse af militæret i nord til at rejse, bliver vi alligevel arresteret af militæret i Colombo.”

Colombo

Alle tamiler fra det oprørskontrollerede nordlige eller østlige Sri Lanka, som opholder sig i Colombo, bliver mistænkt for at være medlem af oprørshæren De Tamilske Tigre LTTE. Det srilankanske politi påstår, at de opholder sig i Colombo for at lave terroraktioner.

Derfor er tamiler altid i risiko for anholdelse. Det sker ved de mange checkpoints, hvor alles identitet undersøges, og hvor politiet eller militæret på grund af undtagelseslovgning uden videre kan anholde mistænkte. Tilbageholdelse af anholdte kan forlænges ubegrænset.

Tamiler har været fængslet i over fire år på vag mistanke om LTTE-tilhørsforhold, fortæller menneskerettighedsorganisationerne i Sri Lanka til Fact-finding missionens rapport.

I Colombo, som den danske regering anser for sikker for tamiler, forsvinder tamiler også i politiets varetægt. Regeringen bygger bl.a. sin holdning på en erklæring fra FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Men en tamilsk flygtning indvender: “Vi stoler ikke på UNHCR’s rapporter om, at Colombo er er sikkert tilflugtssted. Alle srilankanske  medarbejdere i UNHCR er singalesere.”

Der findes såkaldt uautoriserede tilbageholdelsessteder, som menneskerettighedsorganisationer ikke kender og derfor ikke kan kontrollere.

Politiet bruger private villaer og overflytter hele tiden tilbageholdte, så de ikke kan findes. I rapporten nævnes et eksempel, hvor en tamil blev fundet i et køkken, lænket til en radiator.

Anholdte tamiler bliver ikke afhørt på deres eget sprog. Der er mangel på tolke både i politiet og ved domstolene.

Hvis en tilståelse er givet under tortur, påhviler det den arresterede at bevise det. Ikke omvendt.

På grund af mangel på advokater, som vil føre tamilernes sager, er det sjældent, at en sag om tortur og overtrædelse af fundamentale borgerlige rettigheder når frem til domstolene.

På trods af det oplyser en af menneskerettighedsorganisationerne til rapporten, at de i 1996 indgav 110 sådanne sager for højesteret.

Tortur

Sidste år sultestrejkede en gruppe tamiler i protest mod udvisningerne.

De sultestrejkendes talsmand A. Jeyalahmy sagde til Socialistisk Arbejderavis: "Vi véd, vi kan dø af sultestrejken. Men dør vi i Danmark, slipper vi for torturen. Det gør vi ikke i Sri Lanka."

De tamilske flygtninge i Tårnby håber, at Flygtningenævnet nu vil stoppe udvisningerne, men hvis det viser sig, at de bliver afvist på trods af dokumentationen om forfølgelse i Sri Lanka, må de gå under jorden.

Uthayarajah, siger: “Hvis vi bliver udvist herfra, er det helt sikkert, vi bliver arresteret. Det er klart, myndighederne vil være ekstra mistænkelige, fordi vi har forsøgt at flygte.”

Billedtekst:
S. Selvanathan: “Der foregår stadig drab og voldtægter på tamiler i det nordlige Sri Lanka”

Se også:
SAA 160: Dansk flygtningepolitik: Forfølgelsen fortsætter i Danmark
SAA 160: Mellemfolkelig anti-racisme

Flere artikler fra nr. 160

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Sri Lanka

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1876 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside