Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 160 – 5. juni 1997 – side 8

Mellemfolkelig anti-racisme

Ekstra Bladets hetz mod flygtninge giver politikerne anledning til endnu flere nedskæringer. Heldigvis går flere nu til modangreb.

Gadebilledet i flere større byer har den seneste tid været prydet med plakater, der går imod racisme og intolerance. Plakaterne er lavet af Mellemfolkeligt Samvirke, som en modkampagne til den racistiske hetz Ekstra Bladet fører.

Nogle af plakatteksterne lyder: “Vi skaber venner, hvor andre skaber fjender”, “Avisoplag – Debatoplæg”, “Skaber hvor andre skader”, og "Farvet af pressen eller presset af farven."

Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Bjørn Førde siger til Socialistisk Arbejderavis: “Hvorfor har vi dog ventet så længe? Mange af vore medlemmer har længe snakket om at gøre noget. Normalt laver vi lange dokumentariske artikler til ministre osv., men det høres der ikke så meget om.”

Det var efter et konkret ønske fra medlemmerne i Mellemfolkeligt Samvirke, at kampagnen gik igang. Og reklamebureauet, der har lavet plakaterne, har arbejdet gratis. “Mange af dem på bureauet er selv af anden etnisk oprindelse end dansk,” forklarer Bjørn Førde.

Kampagnen har allerede været en succes. “Vi har fået mange henvendelser. Folk ringer og vil have plakaten op i institutioner og skoler,” fortæller Bjørn Førde, “og pølsemanden siger: ‘Sæt den op på min bod’.”

Grænsen er overskredet

Om selve Ekstra Bladets hetz, der bla. havde som overskrift “Hvor går grænsen for tolerance?”, siger Bjørn Førde til Socialistisk Arbejderavis: “Anstændighedens grænse er overskredet. Ekstra bladet, som engang var fortaler for de svage, burde have været modig og turdet sejle op imod den populistiske strømning, som bygger på myter og fordomme.”

Ekstra Bladet med deres motto “tør hvor andre tier”, har ikke mod til at turde gå imod strømmen. Og i stedet for at tie, taler de så en lille gruppe rapkæftede racister efter munden.

Både Mellemfolkeligt Samvirkes modkampagne og den demonstration, der blev holdt imod Ekstra Bladet på Rådhuspladsen i København tidligere på året viser, at Ekstra Bladets usmagelige klapjagt ikke vinder genklang i befolkningen.

Bjørn Førde udtaler til Socialistisk Arbejderavis: “Ekstra Bladets påståede dialog sætter nogle etniske minoriteter i klemme. De sættes på den anden side af ‘gitteret’ i en falsk modsætning. Før var Ekstra Bladet talerør for de svage. Nu skaber de polarisering.”

Billedtekst:
Mellemfolkeligt Samvirke siger med sin plakat, at Ekstra Bladets “tør hvor andre tier” er blevet til et skadeligt knæfald for en populistisk fremmedfjendsk strømning.

Politikere i lommen på Ekstra Bladet

Senest har Ekstra Bladet kørt frem med en “afsløring” af en somalisk familie, der får 630.000 kroner på et år i forskellige former for offentlig støtte. Familien består af tre voksne, en mand og to fraskilte koner, samt 11 børn.

I stedet for at se sagen som et enestående tilfælde, hvor nogle af pengene sikkert er udbetalt ved en fejl, farer politikerne straks frem og bebuder stramninger af overførselsindkomsterne.

Statsminister Poul Nyrup udtaler for eksempel: “Jeg kan ikke acceptere det. Et så voldsomt beløb er anstødeligt. Det strider imod almindelige mennesker retfærdighedssans.” Og han efterlyser et loft over, hvor meget, man kan modtage fra det offentlige.

Beløbet svarer kun til lidt over 200.000 kroner om året for hver af de voksne. Ikke noget voldsomt beløb. Og slet ikke når man skal brødføde 11 børn. Nyrup tjener selv meget mere.

Socialminister Karen Jespersen har ligefrem indkaldt embedsmænd fra bl.a. Bolig-, Skatte- og Indenrigsministeriet for at sætte en undersøgelse i gang.

Modspil

Heldigvis får Ekstra Bladets “afsløringer” og politikernes medløben ikke lov at stå alene. Der er modspil. Især fra socialrådgivere. For eksempel siger Pernille Djurhuus, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening: “Det er ufatteligt, at man på øverste politiske niveau lader sig rive med af et enkeltstående tilfælde. Poul Nyrup Rasmussens reaktion viser en total mangel på indsigt i området.”

Poul Nyrup og Karen Jespersen vil bruge Ekstra Bladets kampagne som en undskyldning for flere nedskæringer og mere kontrol med de arbejdsløse.

Nok en gang er Ekstra Bladet med til at træde på de svage. Nok en gang er der behov for at gå imod Ekstra Bladets kampagner.

Se også:
SAA 160: Dansk flygtningepolitik: Forfølgelsen fortsætter i Danmark
SAA 160: Sri Lanka: Udvisning til tortur og borgerkrig

Flere artikler fra nr. 160

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Racisme

Siden er vist 1878 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside