Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 17 – Februar 1986 – side 1

Nej til EF – Stop de borgerlige – I Danmark og Europa

Borgerskabet har blod på tanden. Den evigt stigende økonomiske konkurrence betyder, at de skal tjene flere penge med færre arbejdere.

I England har et af de største bladhuse fyret 6000 typografer, der strejker imod hidtil uhørte forringelser og et veltilrettelagt forsøg på at smadre deres fagforeninger.

Arbejdsgiverne i Tyskland forsøger også at svække den faglige organisering med et lovindgreb, der krænker strejkeretten.

Samtidigt har såkaldte socialistiske regeringer i Grækenland, Frankrig og Spanien helhjertet gennemført nedskæringer og grebet ind overfor lønningerne.

Modstand

Modstanden mod disse indgreb har til tider været svag, men den er ikke udeblevet. Gang på gang har arbejdere vist, at der er grænser for, hvor langt de kan presses.

I efteråret strejkede de græske arbejdere imod suspension af dyrtidsreguleringen og nedskæringer. I Tyskland har der været proteststrejker mod den nye strejkelov. Og de engelske typografer er ude i en kamp, der kan have vidtrækkende betydning.

Borgerskabets plan for et styrket samarbejde i Europa gennem EF-pakken er blot et led i deres forsøg på at styrke deres offensiv over hele linjen.

I Danmark vil regeringen og arbejdsgiverne bruge et ja-flertal for pakken som et udtryk for støtte til deres vej ud af krisen, og som en opfordring til nye angreb.

Et nej flertal vil vise, at de borgerlige ikke kan styre det hele. Men at stoppe deres offensiv kræver mere end et nej. Det kræver, at styrken opbygges på gulvplan for at de kan slåes tilbage på den enkelte arbejdsplads og på tværs af dem.

Det er afgørende at opbygge solidariteten med de kampe, der foregår, for at de kan føre til sejr. I dag gælder det renovationsarbejderne i Gentofte.

Kun på den måde kan vi være stærke nok til at standse de borgerliges offensiv og vende den til arbejdernes fordel. Det er første skridt på vejen til at standse arbejdsgivernes drøm en gang for alle.

Læs midtersiderne

Kampen fortsætter efter afstemningen er forbi

Se også:
SAA 17: Borgerskabets plan for Europa
SAA 17: Socialister om internationalisme

Flere artikler fra nr. 17

Flere numre fra 1986

Siden er vist 1126 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside