Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 171 – 20. november 1997 – side 8

Dansk Folkeparti fejet af banen

Dorte Lange

I den seneste tid har store demonstrationer i mange byer mod fremmedhad været et udtryk for, at den udbredte væmmelse og afsky overfor den fremmedfjendske mediedebat og over for Dansk Folkepartis fremgang endelig er kommet til orde.

Det har været kraftigt medvirkende til, at fremmedhadet og Dansk Folkeparti nu er på retur.

Den 9. november på årsdagen for Krystalnatten i 1938, hvor de tyske nazister ødelagde jødiske hjem og forretninger, og i de efterfølgende dage har der været demonstrationer i flere byer.

Krystalnatten har tidligere været markeret med fakkeltog og demonstrationer. Men denne gang var demonstrationerne de fleste steder massivt større end tidligere.

Arrangørerne i år havde koblet markeringen mod nazismens grusomheder direkte sammen med den aktuelle hetz mod flygtninge i Danmark.

“Jeg tror, der kom så mange, fordi folk har længtes efter en mulighed for at vise modstand mod det voksende fremmedhad,” siger en demonstrationsdeltager fra Nørrebro.

Kunne være større

Der er en øget politisk stillingtagen blandt folk. Det viser den store opbakning til demonstrationerne. Og de kunne endda have været 4–5 gange større.

En del har ikke vidst, at demonstrationerne har fundet sted og andre valgte at blive hjemme, selv om de sympatiserede med indholdet i demonstrationerne, fordi det længe ikke har været “på mode” at gå til demonstrationer.

Da det efterfølgende kom frem, hvor store demonstrationerne har været, er der mange, der har fortrudt, at de ikke deltog.

Medarrangør af demonstrationen i Odense, Lene Junker fra Internationale Socialister blev interviewet til det lokale fjernsyn efter demonstrationen. “Bagefter har mange mennesker kontaktet mig og rost initiativet, og de har ærgret sig over, at de ikke havde hørt om det tidligt nok til at deltage,” siger Lene Junker.

I Århus var oplevelsen helt overvældende for de unge gymnasieelever fra Socialistisk Gymnasieforum, som havde taget initiativ til demonstrationen.

“Vi havde forventet, at der i bedste fald ville komme 2-300, men folk strømmede til,” siger Mikkel Klein fra Socialistisk Gymnasieforum.

“Vi havde selvfølgelig reklameret for demonstrationen. Men det var hovedsageligt på gymnasierne, så vi regnede med, at det nok mest ville være unge mennesker, der kom. Men det var enormt glædeligt, at mange familier med barnevogne og også ældre mennesker deltog.”

Det er ikke alene den store deltagelse, der viser, at flere ønsker at gøre modstand mod fremmedhadet. Der er også en øget vilje til selv at organisere modstanden.

Socialistisk organisering

I Århus oplevede arrangørerne af demonstrationen, at blive kontaktet af folk fra andre byer, som havde organiseret transport til Århus for at deltage.

En franskmand fra Randers fortalte, at han havde mærket diskriminationen på sin egen krop, og gerne ville bakke op om initiativet.

En gymnasieelev fra Lemvig blev inspireret af Socialistisk Gymnasieforum i Århus til at prøve at starte noget lignende på Lemvig gymnasium.

Og i Århus betød demonstrationens succes, at flere gymnasieelever vil være aktive.

Se side 7 om næste møde i Socialistisk Gymnasieforum.

Billedtekst:
Demonstrationen i København mod fremmedhadet d. 9. november er blandt de fem største demonstrationer siden 1985.

Somalierne har længe været den mest forfulgte flygtningegruppe. Men på demonstrationerne 9. november fik de lov at tage til genmæle:

“Vi har et afrikansk ordsprog der siger: Der hvor elefanterne slås, går det altid ud over græsset.” Sådan beskrev Mohamed Gelle fra De Somaliske foreninger i Danmark Socialdemokratiets kamp med de borgerlige partier om vælgerne.

“Socialdemokratiet burde jo være det parti, som tog sig af de svage,” sagde Mohammed Gelle. Han blev mødt med varme klapsalver fra de 5000 demonstrationsdeltagere på Rådhuspladsen i København.

9. november på ‘krystalnatten’ blev der demonstreret i fire byer:

  • I Odense deltog 150 i demonstration mod nazisme, og 75-100 deltog senere på dagen i café-debat om kampen mod nazisme.
  • I Silkeborg gik 300 i en demonstration under parolen: “Mod mistænkeliggørelse af fremmede.”
    Det var den største demonstration i  Silkeborg i mange år ud over 1. maj demonstrationerne.
  • I Aalborg deltog 150-200 i demonstration mod racisme og fremmedhad.
  • I København gik mere end 5000 mennesker i fakkeltog fra Gammeltorv til Rådhuspladsen. "Stop hetzen" var det klare signal til politikere og presse.
    Det var den største demonstration siden 1995 og en af de fire eller fem største siden 1985.
  • 12. november i Århus kom op mod 1000 mennesker til demonstrationen “Bekæmp fremmedhadet”, som var indkaldt af en gruppe gymnasieelever i byen.
  • 14. november i København deltog 1200 mennesker i demonstrationen “Stands højredrejningen”.

Se også:
SAA 171: Fremmedhadet skabt af medierne
SAA 171: Århus: Succes for Socialistiske Gymnasieelever

Flere artikler fra nr. 171

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1579 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside