Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 175 – September 1999 – side 6

Boykot Bertels gebyrer (1991)

Konni Nørlem

“NU ER DET NOK” bevægelsen er uden tvivl den mest omfattende studenterbevægelse, vi har set i 1990’-erne. Alligevel er det værd at huske, at studerende flere gange i løbet af 90’erne har aktioneret mod forringelser af uddannelsessystemet.

Under parolen “Boykot Bertels gebyrer” fik de studerende i 1991 den første sejr i mange år. En fjerdedel af de nyoptagne studerende boykottede indbetalingen af det depositum, som Bertel Haarder og den daværende borgerlige regering i 1989 havde indført for at man kunne starte på en uddannelse. Initiativet til boykot-aktionen kom fra de lærer- og de pædagogstuderendes landsorganisation, men spredte sig hurtigt til andre uddannelsessøgende.

Boykotten blev fulgt op af en landsdækkende underskriftindsamling mod dette forsøg på at snige brugerbetaling ind i uddannelsessystemet. Bertel Haarder måtte se et flertal i folketinget afskaffe startgebyret.

Allerede året efter var de studerende igen ude i landsdækkende aktioner. Denne gang for at forsvare demokratiet og “den akademiske frihed” på uddannelsesstederne.

Mod stopprøver

Et flertal i folketinget havde besluttet at afskaffe styrelsesloven og indføre stopprøver på første og tredie studieår. Aktionen ebbede i første omgang ud uden resultat. Startsskuddet til nye aktioner kom ved årsskiftet 93-94, da 2/3 af de førsteårsstuderende ved statskundskab i København, i protest mod stopprøverne, undlod at aflevere deres eksamen de studerende til at demonstrere mod stopprøverne. Den nye socialdemokratisk ledede regering lavede en opblødning af stopprøverne, så det ikke længere var en “knald eller fald” eksamen.

Disse studenteraktioner viser, at når en gruppe studerende går forrest med initiativer og aktioner, samtidig med at de har et perspektiv om at sprede aktionerne, så kan det lykkes at skabe handling ud af den generelle frustration og utilfredshed, som studerende igennem flere år har haft over et uddannelsessystem, som konstant har været udsat for nedskæringer og forringelser.

Se også:
SAA 175: Nu er det nok: Studenter i kamp
SAA 175: Studenter i kamp: Fra Paris til Indonesien – fra Beograd til Mexico

Flere artikler fra nr. 175

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Studenterkamp (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Konni Nørlem

Siden er vist 2235 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside