Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 186 – Oktober 2000 – side 3

Et brag af en demonstration i Prag

20.000 mennesker demonstrerede i Prag, d. 26. september, i protest mod IMF og Verdensbanken. Demonstrationen var et brag af en manisfestation mod den globaliserede kapitalismes ødelæggelser.

Socialistisk Arbejderavis talte med flere af demonstranterne, der fortalte om, hvorfor de var en del af kampen mod IMF og Verdensbanken.

Barbara Cookson, sygeplejerske, England:

“For 33 år siden engagerede jeg mig i Amnesty International, og blev dermed opmærksom på den uretfærdighed der hersker i verden. Det er ikke blevet bedre siden hen, så jeg er her i dag, sammen med min datter, for at være en del af kampen mod gældskrisen og verdens fattigdom.”

Theo Goodman, amerikaner i Tyskland:

“Jeg er her i Prag for selvfølgelig at demonstrere imod IMF og Verdensbanken. Det er vigtigt at have så mange folk her som muligt til at tage del i demonstrationerne.

Jeg er imod kapitalismen og vil vise min modstand. Jeg er aktiv i ‘Free Mumia Abu Jamal-kampagnen’, for at afskaffe dødsstraf.

Vi kunne desværre ikke lukke mødet ned i dag, fordi vi ikke kunne komme i nærheden af kongrescentret. Mange demonstranter kunne slet ikke være til stede før ved 11-12 tiden, fordi de blev forsinket ved grænsen, og desuden omringede de fleste af de 11.000 betjente centret. Til gengæld kunne vi så gå hvorhen vi ville andre steder i Prag.”

“Jeg er her i dag for at demonstrere mod IMF og Verdensbankens udbytning af den 3. verden. IMF og Verdensbanken er de redskaber verdenskapitalismen bruger, til at opnå øgede profitter, på bekostning af den fattige befolkning i den tredje verden. IMF fører en politik for profit, ikke en politik for mennesker, og det er dette jeg kæmper imod.”

Karel Janda, Tjekkiet:

“IMF og Verdensbanken kunne måske være nyttige organisationer, men der er for mange ting der er forkert i verden, som fattigdom og den bundløse gældskrise. Repræsentanterne i IMF og Verdensbanken skal have at vide, at almindelige mennesker ikke synes om denne uretfærdighed.”

Manel Ros og Xavi Estanyol, Spanien:

“Vi kommer fra IS i Spanien. Grundlæggende er vi her for at lukke IMF’s og Verdensbankens møde. Vi ønsker ikke den nyliberalistiske politik, som de fører, og som resulterer i privatiseringer og nedskæringer. IMF er skyld i disse ting. De giver penge til de fattige lande, men i virkeligheden tager de mange flere penge ud af disse lande, end de giver.

De kommer også til at bestemme, hvilken politik, der skal føres i låner-landene, og det er det, der fører til nedskæringer og privatiseringer, og til at firmaer fyrer arbejdere. Og de kræver, at markederne bliver åbnet for udenlandske firmaer, som så kan gøre hvad de vil og skære i lønningerne.”

Se også:
SAA 186: Demonstranter mishandlet i tjekkisk fængsel
SAA 186: Verdensbankdemonstration blev mareridt for to unge danskere

Flere artikler fra nr. 186

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Prag 2000

Siden er vist 1873 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside