Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 186 – Oktober 2000 – side 11

Demonstranter mishandlet i tjekkisk fængsel

Rikke Holm

Det tjekkiske politi var både brutale og voldelige under protesterne mod IMF og Verdensbankens topmøde i Prag. Byen var i undtagelsestilstand, kniplerne sad ualmindeligt løst i betjentenes bælter og tåregas og peberspray blev flittigt brugt.

Som altid dækkede politiet sig ind under, at det var nødvendigt overfor de voldelige demonstranter, og for at sikre IMF-mødedeltagernes sikkerhed. Men disse politistatsmetoder er ikke stoppet, selvom der ikke længere er hverken topmøde eller demonstrationer i Prag.

859 demonstranter blev arresteret i Prag. 200 af disse er ikke tjekkiske statsborgere – 2 danskere på 18 og 19 år sidder stadig fængslet. De mange anti-kapitalister tog til Prag for at protestere imod den kynisme IMF og Verdensbanken udviser overfor mennesker i de lande, de yder lån til. Den samme kynisme og brutale hensynsløshed bliver de nu mødt med af den tjekkiske statsmagt. INPEG (organisationen bag demonstrationerne i Prag) og den uafhængige mediesammenslutning i Tjekkiet kan rapportere om utallige overgreb mod de fængslede.

30 mennesker er blevet nægtet mad, drikke og søvn. Der er blevet smidt tåregas ind i cellerne og mange er blevet tævet af fængselsbetjentene med det resultat at, der er flere rapporter om brækkede arme og ben. Tænder er blevet slået ud og en kvinde har brækket rygsøjlen. Flere kvindelige fanger har desuden været udsat for seksuelle overgreb, og der er klare beviser for, at politiet bruger tortur i forbindelse med afhøringerne.

Den enorme solidaritet der blev mobiliseret til demonstrationerne mod IMF og Verdensbanken må fortsætte. Alle vores fængslede kammerater har nu alvorligt brug for al den støtte vi kan mobilisere. Der har været demonstrationer foran de tjekkiske ambassader i London, Stockholm og Berlin og i Schweitz blev ambassaden besat. Vi er i gang med at organisere en demonstration foran den tjekkiske ambassade i København (For yderligere oplysninger – kontakt ISU på 86 19 30 24).

Derudover opfordrer vi alle til at bombardere det tjekkiske indenrigsministerium og den tjekkiske præsident Vaclav Havel med protestfaxer. Man kan jo passende minde Vaclav Havel om, at det netop var den slags politistatsmetoder i det gamle Sovjetunionen som han og andre kæmpede imod. Havel blev et symbol på kampen for demokrati og menneskerettigheder i Tjekkiet, og nu hvor han er blevet præsident er det de samme metoder hans politi bruger overfor demonstranterne imod IMF og Verdensbanken.

Protestfaxer kan sendes til følgende numre:
Det tjekkiske indenrigsministerium: 0042 2 614 33 560 eller 0042 2 614 33 555.
Vaclav Havel: 0042 2 243 73 300.

Derudover vil vi forsøge at lægge pres på det danske udenrigsministerium, der hidtil intet har villet gøre ved sagen. Udenrigsministeren synes åbenbart det er vigtigere at finde på undskyldninger for det danske nej til ØMUen overfor sine kolleger i EU end at forhindre, at to unge danskere bliver tilbageholdt og mishandlet som politiske fanger i et tjekkisk fængsel.

Ligesom alle de andre fanger i Prag har de to danskere brug for al den solidaritet vi kan mobilisere, så alle enkeltpersoner, fagforeninger, studieorganisationer og politiske partier opfordres til at lægge pres på det danske udenrigsministerium – jo stærkere presset er, jo sværere får de ved at forklare hvorfor de intet foretager sig.

Faxnummeret til det danske udenrigsministerium er: 31 54 05 33

Demonstranternes eneste forseelse er, at de har protesteret mod kapitalismens kyniske hærgen overfor mennesker i den tredje verden – en sådan solidarisk indsats bør man belønnes for, men den kapitalistiske statsmagt skyer åbenbart ingen midler når de føler, at deres system bliver truet af almindelige menneskers protester.

Nyt på Netactivist

Send en email til folketingets politikere til støtte for Mads og Lasse, der sidder fængslet i Tjekkiet!

http://www.netactivist.dk

Se også:
SAA 186: Verdensbankdemonstration blev mareridt for to unge danskere
SAA 186: Et brag af en demonstration i Prag

Flere artikler fra nr. 186

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Prag 2000

Se flere artikler af forfatter:
Rikke Holm

Siden er vist 1909 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside