Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 186 – Oktober 2000 – side 11

Verdensbankdemonstration blev mareridt for to unge danskere

Hans Trærup

Vi har modtaget følgende indlæg fra faderen til en af de anholdte fra Verdensbanksdemonstrationerne, Hans Trærup, der lige nu befinder sig i Prag i et forsøg på at hjælpe sin søn ud af fængslet.

Yderligere rapporter om overgreb på de fængslede kan findes på webadressen: www.praha.indymedia.org

Deltagelse i en sviptur til Prag for at markere international solidaritet med udviklingslandene har udviklet sig til et mareridt for to unge sønderjyder på 18 og 19 år.

De deltog sammen med en større gruppe danskere i en 2 dages tur arrangeret af Pragkomiteen 2000.

De to unge skulle efter planen have opholdt sig 10-12 timer i Prag, men sidder nu arresteret på 5. døgn.

Demonstrationen i tirsdags var for danskernes vedkommende helt fredelig, men udviklede sig andre steder i byen i uheldig retning og det kom til sammenstød med politiet. De danske demonstranter var på intet tidspunkt indblandet i urolighederne, men da en gruppe af dem var på vej tilbage til bussen for at vende hjem, blev de passet op af en gruppe tjekkiske politibetjente, der helt umotiveret går løs på dem og banker dem med stave. De 3 mest forslåede danskere bliver herefter arresteret.

Inden politibilen kører væk forsøger betjentene at anbringe sten i deres bagage.

Onsdag nat bliver tilbragt på politistationen hvor danskerne igen bliver slået.

Næste dag bliver de 3 tilbageholdte danskere stillet for en dommer, der stik mod hændelsesforløbet rejser sigtelse mod danskerne for vold mod politiet. Samtidig bliver den ene dansker løsladt pga. at han er under 18 år. De to øvrige bliver varetægtsfængslet og overført til det berygtede Pankrác fængsel, hvor politiske fanger blev sendt hen i den kommunistiske fortid.

Fængselsforholdene lever ikke op til elementære menneskerettigheder

Opholdet i Pankrác fængslet har i følge en af de anholdte været meget hårdhændet. Den første dag sad han således næsten nøgen i en isolationscelle, hvor han blev tvunget til at stå op i timevis. Herefter blev han trukket ud i et baderum, hvor han blev overspulet med en brandslange under stort tryg på de mange ømme steder på kroppen efter politiets slag.

Frataget alle ejendele og iført fængslets fangedragt blev han placeret i en lille celle sammen med 3 tjekkiske indsatte. De kan ikke tale sammen, da tjekkerne hverken kan engelsk eller tysk. De indsatte må på intet tidspunkt forlade cellen, og måltiderne bliver serveret gennem en lem i døren, og toilettet er et hjørne i cellen.

Informationer udefra har han fået gennem to korte besøg af konsulen og et besøg fra forældrene.

Fængslets regler tillader et familiebesøg hver 3.uge på en halv time.

Det værste er uvisheden og den stadige frygt for overgreb fra de hårdhændede fængselsbetjente. Hvornår der sker noget nyt i sagen kan ingen oplyse. Forældrene appellerer derfor kraftigt til de danske myndigheder om at gribe ind og sørge for at helt vilkårlig østeuropæisk retspleje ikke skal knække de unge danskere.

Arrangørerne af turen Den danske Pragkomite planlægger af samme årsager en støttedemonstration foran den tjekkiske ambassade i København midt i næste uge.

Se også:
SAA 186: Demonstranter mishandlet i tjekkisk fængsel
SAA 186: Et brag af en demonstration i Prag

Flere artikler fra nr. 186

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Prag 2000

Se flere artikler af forfatter:
Hans Trærup

Siden er vist 1827 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside