Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 196 – September 2001 – side 7

Demonstrationer mod privatisering

De vandt i Bolivia

Mikkel Bay

At GATS-aftalen om privatisering af hele den offentlige sektor endnu ikke er på plads har ikke fået WTO, Verdensbanken og IMF til at tøve med at presse regeringer verden over, især i u-lande, til at begynde at privatisere.

At GATS-aftalen om privatisering af hele den offentlige sektor endnu ikke er på plads har ikke fået WTO, Verdensbanken og IMF til at tøve med at presse regeringer verden over, især i u-lande, til at begynde at privatisere.

Især lande som Ghana og Sydafrika er i dag under hårdt angreb fra store multinationale firmaer for at privatisere alt.

I Ghana har der de seneste måneder været uroligheder, fordi regeringen efter pres fra WTO, Verdensbanken og IMF har planer om at privatisere den offentlige vandforsyning.

I Sydafrika er det blandt andet minedriften og bilindustrien, der skal gøres til mål for øget profit for private virksomheder.

Vand er vel vand

Umiddelbart kan det jo lyde ret uskyldigt. Vand er vel vand, ligegyldigt hvem der leverer det?
Men erfaringer fra andre steder, så som Bolivia, viser, at det kan have frygtelige konsekvenser for almindelige mennesker, hvis de multinationale får deres vilje.

I Bolivia blev regeringen presset til at privatisere vandforsyningen. Det betød at priserne på vand i løbet af kort tid blev tredoblet.

Selskabet, der nu stod for vandforsyningen, forbød også folk at have containere påtaget til opsamling af vand, sådan som mange før havde haft. Det betød, at mange fattige familier nu brugte flere penge på vand end de brugte på eksempelvis mad. Det udløste massive protester fra befolkningen.

Demonstrationer med mange hundrede tusinde deltagere fik til sidst presset regeringen til igen at nationalisere vandforsyningen.

Verden sættes til salg

Men som sagt er historien ved at gentage sig andre steder i verden. Den store forskel er, at hvis GATS-aftalen bliver færdigforhandlet og ført ud i livet, vil det ikke længere være muligt for en regering at ændre holdning sådan som det skete i Bolivia.

For med GATS aftalen i hånden kan multinationale selskaber vælge at sagsøge lande, der nægter at privatisere eller vil gennationalisere en offentlig service, for uhyrligt store summer. Med GATS aftalen bliver vores verden sat til salg.

Det er derfor vigtigt at lære af hinanden erfaringer. Sydafrikanerne og ghaneserne ved, at bolivianerne kunne bremse privatiseringerne.

Men det er ikke den eneste solstrålehistorie, som viser, at det kan betale sig at kæmpe mod de multinationale. Forårets kamp for at sikre billig AIDS-medicin i Sydafrika, har betydet, at Brasilien nu har sat priserne på AIDS-medicin ned med 40%.

Derfor er det vigtigt, at socialister og andre, som er modstandere af den markedsorienterede globalisering, samler op på erfaringer og breder kendskabet ud.

 

Se også:
SAA 196: Stop de multinationale – Stop GATS: GATS er udsalg af vores velfærd
SAA 196: Kommentar: Fagforeninger må i front i kampen mod GATS

Flere artikler fra nr. 196

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Bolivia
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Bay

Siden er vist 1791 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside