Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 199 – December 2001 – side 4

USA har sikret sine egne interesser

Afghanistan nyt amerikansk protektorat

Jørn Andersen

Talibanstyret er faldet, men jublen blandt afghanerne er afventende. De har dårlige erfaringer med Nordalliancens forskellige grupperinger. De er kendt for mord, voldtægt, korruption og forfølgelse af politiske modstandere.

USA har fået indsat en marionet-regering, der kan sikre deres intersser i Centralasien. En rolle som Talibanstyret havde indtil i sommers.

Men at det ikke giver bedre vilkår for afghanerne at komme under den amerikanske ørns vinger, viser erfaringer fra Kosova.

Jørn Andersen analyserer her situtionen i Afghanistan i dag.

For USA har de seneste ugers krig i Afghanistan handlet meget lidt om at fange Osama bin Laden og mere om at sikre sig kontrol over et område, der er afgørende når der skal føres olierørledninger ud af Centralasien, hvor nogle af verdens største olieressourcer er.

Til gengæld har USA fået sønderbombet og erobret kontrollen over et fattigt og krigsramt land.

Foreløbig har man opnået en skrøbelig fred, en regering uden magt og et løfte om valg i en uvis fremtid. Omkostningerne har til gengæld været grusomme. Dels er der de tusinder af dræbte. Antallet er usikkert, men er mindst i samme størrelsesorden som antallet af dræbte 11. september. Og de er lige så uskyldige.

Men i de seneste uger har det nærmest været rutine, at mange besejrede Taliban-styrker er blevet summarisk henrettet. I strid med alle skrevne og uskrevne regler for krig.

Ved massakren i Mazar-i-Sharif er 300 krigsfanger blev massakreret. Både Amnesty og FN har krævet en undersøgelse.

Den britiske journalist Robert Fisk fastslog: “Nu er det os, der er krigsforbryderne!”

Massakren blev udført af Nord-alliancen, hjulpet af Bush’s og Blairs soldater. Nok til at få de to herrer dømt ved en international krigsret. Hvis altså ikke de var “forsvarere for civilisationen”.

Og hvis det ikke var fordi, USA forhindrer at det etableres en international krigsretsdomstol, netop for at undgå at blive indklaget og dømt.

Så er det lettere at lave særdomstole når Milosevic og Saddam Hussein skal dømmes, mens Bush, Blair og Sharon kan slippe.

Efter Taliban

Talibanstyret er faldet. Medierne tegner et billede af et “befriet” Afghanistan – uden slør og med håb om en fredelig fremtid.

Kun få, i og uden for Afghanistan, vil begræde Talibans fald. Til gengæld ved ingen, hvad afghanerne får i stedet. Mange tænker sikkert: “Har vi ikke prøvet dette før?”

Ligesom da Taliban kom til magten, håber mange afghanere atter en gang. Men den regering, der er kommet til magten, bygger på krigsherrer fra samtlige overlevende fraktioner fra de sidste 25 års krige i Afghanistan.

Få af dem er kendt for at ville gavne andre end egne interesser. Om det så er etniske, religiøse eller mere simple interesser, som opium og heroin, eller om de er repræsentanter for en eller flere nabostater, gør for den menige afghaner ikke den store forskel.

Ingen garanti

Så længe USA-alliancen er massivt til stede og pumper penge i den nye “regering”, vil der måske være en slags fred.

Men da krigen ikke har løst nogen af de enorme problemer, der plager den afghanske befolkning, skal man ikke forvente, at der er skabt stabilitet.

USA-alliancens tilstedeværelse er langt fra nogen garanti for forbedringer. Erfaringerne fra Bosnien og Kosova er skræmmende. Her er der oprettet vestlige kolonistyrer.

De sociale problemer er enorme. De etniske problemer er “løst” med etniske udrensninger. Og ingen kan pege på en vej fremad.

En anden erfaring fra de sidste ti års imperialistiske krige kommer sikkert også til at gælde for Afghanistan: Efter Golfkrigen efterlod USA tusindvis af tropper i Saudi-Arabien.

Efter Bosnien- og Kosova-krigene er der tusindvis af NATO-tropper på Balkan.

Også i Afghanistan er det svært at se, hvorfor USA skulle trække sig ud. De snakker da også om at der nu skal store ‘fredsbevarende’ styrker ind.

Tropperne i Saudi Arabien er der for at understøtte det korrupte Saud-regime – og dermed sikre olien for de multinationale.

Nøjagtigt de samme interesser har USA i området omkring Afghanistan. Militær kontrol over et land så tæt ved nogle af verdens største oliereserver opgiver de ikke uden garantier.

Så de menige afghanere får næppe stabilitet og fremgang. En tilværelse i et kolonireservat endnu fattigere end Bosnien og Kosova er langt mere sandsynlig – hvis ikke det lykkes at smide USA ud.

Billedtekst:
USA har bidraget yderligere til destruktionen af Afghanistan, således at befolkningen nu går en endnu mere usikker fremtid i møde

Flere artikler fra nr. 199

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1878 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside