Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 199 – December 2001 – side 5

Modtopmøde i Beirut

Mikkel Birk Jespersen

I dagene forinden WTOs ministermøde i Doha blev der i Beirut afholdt en modkonference.

Folk fra Tunesien, Egypten, Palæstina, Irak og Syrien deltog sammen med delegationer fra Indien, Afrika, Europa og USA. De diskuterede globalisering, WTO og også krigen i Afghanistan.

Kanj Hamade, en af dem, der organiserede konference, sagde: “Så snart vi fandt ud af at WTO skulle mødes i Qatar, begyndte vi at organisere imod det og for at forhindre WTO i at mødes i den arabiske verden. Alle i Libanon kender til anti-globaliseringsbevægelsen. Folk er virkelig interesserede i at bekæmpe international kapitalisme og de multinationale selskaber.”

Klar sammenhæng

For folk i Mellemøsten er det naturligt, at der er en sammenhæng mellem modstand mod krig og modstand mod kapitalisme, forklarer Kanj Hamade: “Folk er bevidste om, at der er en sammenhæng den anti-kapitalistiske kamp, kampen i Palæstina og modstanden mod krigen i Afghanistan. Alle disse ting er forskellige udtryk for det sam-me kapitalistiske og imperialistiske system.”

Heather er studerende fra USA og arbejder på de alternative medier. Hun mener, at amerikanske aktivister kan lære meget af folk i Mellemøsten: “Denne konference har virkelig åbnet mine øjne for nogle ting. Mange af mine venner i USA ser ikke sammenhængen mellem spørgsmålene omkring olie og anti-kapitalisme. Folk her har arbejdet for at kæde den anti-kapitalistiske bevægelse og anti-krigsbevægelsen sammen.”

Samer Hussein fra den libanesiske landarbejderfagforening forklarer, hvordan globalisering også ødelægger livet for millioner af mennesker i Mellemøsten: “Globalisering skaber arbejdsløshed over hele verden. I Libanon privatiserer regeringen telefonsystemet og flyselskaberne. Der er planer om at privatisere det statslige el-selskab. Det er en organisation, der har 20.000 mennesker ansat. Den gennemsnitlige familiestørrelse i Libanon er 5 personer. Det er 100.000 der afhænger af disse jobs, og 100.000, der ikke vil være i stand til at købe mad og drikke, hvis de bliver skåret væk.

Samer Hussein siger: “Jeg ved, at folk i Europa er imod globalisering. Jeg så demonstrationerne i Genova, Madrid og Bruxelles på satellit-TV. Globalisering påvirker alle, hvad enten de bor i Nord eller Syd. Krigen i Afghanistan betyder, at det er vigtigere nu end nogensinde før at opbygge følelsen af international solidaritet.”

Se også:
SAA 199: WTO-mødet i Qatar: Kun krummer til de fattige lande

Flere artikler fra nr. 199

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Den globaliseringskritiske bevægelse

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1739 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside