Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 6

Uddannelse for livet – ikke for erhvervslivet

Lene Junker

Uddannelsessystemet i Danmark har i lang tid været på vej ind under markedskræfternes åg. Ved hjælp af “taxametersystemet” har regeringen gennem en årrække ”sat prisen ned” på uddannelserne.

Skoler og uddannelsessteder har måttet spare på alt fra rengøring, lærere, undervisningsmaterialer osv – ligesom brugerbetalingen har sneget sig ind. Resultatet er først og fremmest nedslidt personale, bygninger og udstyr.

I dag er mange uddannelsessteder ved at gå konkurs og trues af lukning. Der er et stadig større gab mellem behovet for uddannelse til alle hele livet – og virkeligheden på landets uddannelsessteder.

“Rigtige statsledere” – som f.eks. Tony Blair i England – taler på den ene side om hvor vigtigt og nødvendigt uddannelse er, mens de på den anden side lader markedskræfterne dominere uddannelsessystemet. Skoler i fattige og socialt tunge områder har færre ressourcer til rådighed – selv om der faktisk er et større behov for at børn og unge dér får en god uddannelse.

De børn og unge, som af forskellige grunde ikke er i stand til at indgå i de almindelige klasser, kan stemples som umulige og smides helt ud af skolen. Når ressourcerne er små og alt gøres op i penge, så har de svageste ikke en chance. Men Tony Blair fralægger sig ansvaret. Det er den enkeltes eget valg og eget ansvar. Efter mange år med Thatcher – efterfulgt af Blair – er det stadigvæk en rå hverdag for det store flertal i England.

Anders Foghs regering vil spare 1 mia. kr. på uddannelsesområdet ved at effektivisere og strømline området. Erhvervslivet skal med ind og styre universiteterne. Der skal være en tidligere skolestart og karaktererne skal vægtes højere ved at offentliggøre dem.

Men regeringen vil også de forskellige uddannelsesmæssige “fristeder” til livs.

Det gælder Den Fri Ungdomsuddannelse, Daghøjskolerne og Aftenskolerne. Fælles for dem er at her kan man uddanne og udvikle sig uanset sine boglige færdigheder og gå mere på tværs af de traditionelle uddannelser.

Se også:
SAA 200: Lad ikke Blair og Fogh fortsætte deres krig mod velfærden: Velfærd er for mennesker – ikke for markedet
SAA 200: Privatisering af jernbaner: Dårligere sikkerhed, service og arbejdsvilkår
SAA 200: I regn, sne og slud: PostDanmark sælger ud
SAA 200: Ingen profit på sundhed

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2528 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside