Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 200 – Januar 2002 – side 7

I regn, sne og slud

PostDanmark sælger ud

Christian Dalsgaard

Da størstedelen af de ca. 13.000 tjenestemandsansatte i PostDanmark, tilskyndet af SiD og HK, i december sidste år sagde ja til overgangen til overenskomstansættelse, traf de også en politisk beslutning.

Tjenestemandsansættelserne var nemlig en af de sidste hindringer for privatiseringen af PostDanmark.

Med administrerende direktør Helge Israelsen og tidligere trafikminister Jacob Buksti ved roret har PostDanmark gennem de sidste år haft løbende nedskæringer på budgettet. Til grund for nedskæringerne ligger ledelsens planer, om at PostDanmark skal være et aktieselskab.

Ledelsen i Post DK er tilsyneladende mere interesseret i at tjene penge til aktionærerne end at være en virksomhed med ordentlige arbejdsforhold og god postservice.

Besparelser og fyringer

I England er der lignende tilstande på postområdet. Det engelske postvæsen, der lige har brugt flere mio. pund på at skifte navn til Consignia, vil skære ned med 1,2 mia. pund. Dette betyder, at 30.000 arbejdspladser skal spares væk.

Nogle timer efter at have annonceret besparelserne gik Consignias ledelse så til julefrokost med toppolitikere og den tidligere generalsekretær for postarbejdernes fagforening, hvor der blev spist og drukket for mere end 20.000 pund.

Stands privatiseringsvanviddet

Samtidig var flere af postarbejdernes julefrokoster blevet aflyst af cheferne og i Birmingham blev julegratialet på 100 pund trukket tilbage. Truslen om 30.000 fyringer fik straks modstand fra postarbejderne og deres fagforening (CWU) der truede igen med landsdækkende strejke.

Desværre indgik CWU en slap aftale mod fyringer, der kun holdt under forhandlingerne om besparelserne. “Fagforeningslederne har smidt en kæmpe chance for dæmme op for Consignias planer væk. Hvis der havde været en urafstemning ville 75 eller 80 procent have stemt for strejken,” siger representanten for CWU Jane Loftus.

Både i Danmark og England har socialdemokratierne kastet bolden op til privatiseringen af postvæsenet, og nu står den nye regering klar til at slå til den så hårdt som muligt. Det er op til postarbejderne at stikke en kæp i hjulet på privatiseringsvanviddet og sikre service og ordentlige arbejdsforhold.

Læs mere om privatiseringen af Post DK og situationen i England i Postbladet nr. 4 juli 2001 (SiD Post) og Socialist Worker nr. 1780 på www.socialistworker.co.uk.

Se også:
SAA 200: Lad ikke Blair og Fogh fortsætte deres krig mod velfærden: Velfærd er for mennesker – ikke for markedet
SAA 200: Uddannelse for livet – ikke for erhvervslivet
SAA 200: Privatisering af jernbaner: Dårligere sikkerhed, service og arbejdsvilkår
SAA 200: Ingen profit på sundhed

Flere artikler fra nr. 200

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Christian Dalsgaard

Siden er vist 2352 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside