Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 5

Stort tillidsmandsmøde i Silkeborg

Nu organiserer vi modstanden!

Poul Erik Kristensen

Det er ikke kun forår, der i luften i øjeblikket. Der er også en helt ny stemning. Det stod klart, da 750 repræsentanter fra 154 fagforeninger og 48 byer, mødtes til tillidsmandsmøde i Silkeborg-Hallerne d. 1. marts. Den anti-kapitalistiske stemning er kommet til Danmark.

Christian Juhl, SiD Silkeborg, på talerstolen

750 tillidsrepræsentanter var mødt frem til tillidsmandsmødet i Silkeborg for at diskutere hvordan vi kommer af med den borgerlige regering. På billedet ses Christian Juhl, SiD Silkeborg

Fagbevægelsen benyttede det største tillidsmandsmøde siden 1985 til at spille sig selv ind på den politiske scene efter flere års apati.

Samlet kamp mod regeringen

Ikke alene forpligtede de 750 tillidsfolk sig til bekæmpe den borgerlige regering, men nok så vigtig gav mødet samtidig et signal om, at intern grøftegravning i fagbevægelsen skal være slut. Nu skal hele fagbevægelsen gå sammen i kampen for at få væltet den nye borgerlige regering. Eller som formanden for LO-Århus, Hans Halvorsen, udtalte: “Jeg ser mødet som det første, alvorlige og seriøse forsøg på at samle fag-bevægelsen bredt i kampen mod den nye regering.”

Ligesom alle andre erkendte han, at fagbevægelse i alt for mange år har svigtet den politiske debat. “Vi har svigtet ved ikke at turde diskutere politik med vores medlemmer,” sagde Thorkil Jansen, formand for Århus Stilladsarbejderklub. “Vi skal have genrejst fagbevægelsen som en selvstændig politisk kraft,” sagde Thorkil Jansen i debatten. Han takkede for den solidaritet, som stillads-arbejderne havde fået i kampen mod Per Berg. En kamp som netop er vundet.

Men der er mange andre kampe, som skal vindes, pointerede han.

“Vi oplever masser af lokale konflikter. Vi skal begynde at hjælpe hinanden. Og konflikterne kan bruges til at sætte gang i samfundsdebatten. Derfor er der brug for at lave netværk på tværs.”

Den opfattelse blev delt af mange.

I udtalelsen fra mødet blev det slået fast, at “vi forpligter os til at arbejde aktivt for at oprette tværfaglige netværk for tillidsrepræsentanter i lokalområderne”.

Ny bredde

Det væsentligste ved konferencen – ud over en række gode og forpligtigende udtalelser – var, at alle fik en fornemmelse af, at konferencen var startskuddet for en langvarig og bred proces, hvor der søges et bredt samarbejde med alle organisationer og bevægelser, som er interesseret i en anden udvikling.

Derfor besluttede konferencen at nedsætte fire åbne arbejdsgrupper, som skal udarbejde mere detaljerede analyser og forslag, som kan bidrage til at konkretisere en anden udviklingsvej.

Mødet besluttede også, at fagforeningerne skal arbejde for at etablere faglige netværk lokalt, som kan være bærende i arbejdet for at skaffe forandring. De lokale netværk skal aktivt søge samarbejde med studerende, elever, indvandrer-grupper, miljøbevægelse, ulands-organisationer med flere.

Se også:
SAA 202: Frit valg: Deltid – eller fyreseddel
SAA 202: Overenskomst 2002: Nej til fedterøvstillæg
SAA 202: Arbejdere og studerende – forén jer!
SAA 202: Opbyg kampen på arbejdspladserne

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 2001-2010
Kampen mod Fogh

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2634 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside