Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 6

Arbejdere og studerende – forén jer!

Stemningen er også ved at skifte herhjemme. Bitterheden over regeringens nyliberale politik vokser, og både blandt studerende og arbejdere organiseres nu den aktive modstand. Det afgørende skridt er nu, at kampen forenes, så vi sammen kan vælte regeringen og sætte en anden dagsorden.

600.000 demonstrerer i Barcelona mod liberaliseringer – og for et socialt Europa; 70.000 mødes i Porto Alegre for at udveksle erfaringer fra kampen mod nyliberalismen; argentinerne laver oprør. Kampen for en bedre verden er global.

“Roen på de danske arbejdspladser kan ikke garanteres, hvis den borgerlige regering fortsætter sine angreb på den danske fagbevægelse.” Dette afslutter den udtalelse, 750 tillidsfolk udsendte fra det landsdækkende tillidsmandsmøde i Silkeborg d. 1. marts.

Tillidsmandsmødet i Silkeborg, hvor private og offentligt ansatte fra 154 forskellige fagforeninger var mødt frem, var inden de store demonstrationer den 20. marts den foreløbige opsamling på den voksende utilfredshed i arbejderklassen i Danmark. Vi skal mange år tilbage siden det sidst har været muligt at mobilisere til et så stort tværfagligt tillidsmandsmøde.

Den borgerlige regerings nyliberalistiske politik betyder angreb på angreb på arbejderklassens faglige rettigheder. Som LO-sekretær Harald Børsting siger: “Regeringen har fremlagt en såkaldt ‘frihedspakke’ til arbejdsmarkedet. Men det er absolut ikke tale om frihed for nogen. Tværtimod. Pakken består af lovforslag, der forringer arbejdsmiljøet for lønmodtagerne, fjerner den enkelte lønmodtagers beskyttelse mod at blive tvunget ned i arbejdstid, fordyrer A-kasse-systemet og foringer de gravides vilkår.”

Den danske fagbevægelse har, som en samlet, mobiliserende kraft, de seneste år været stort set fraværende i aktiviteter og protester der strækker sig ud over arbejdsmarkeds- og faglig politik.

Men nu er situationen ved at vende. Truslen om strejke mod regeringens angreb er reel, især hvis Folketinget vedtager loven om tvungen deltid.

Demonstrationerne den 20. marts, i forbindelse med finanslovens tredjebehandling i Folketinget, er startskuddet til en mere politisk, radikal og udadrettet holdning i fagbevægelsen.

Samtidig er studerende og elevorganisationer, miljøorganisationer, indvandrerorganisationer, kunstnere, pensionister med i protesterne og demonstrationer den 20. marts imod den asociale finanslov. Den borgerlige regering står overfor et hedt forår.

“Det er en floskel når nogen påstår, at klassekampen er død. Det er den ikke. Man starter med at give virksomhederne lempelser for tre milliarder kroner. Bagefter skal der spares, fordi der skal være råd til sygehusene. Det hænger ikke sammen.”

Claus Jensen, fællestillidsmand Lindø Værft i Odense til Ekstrabladet

Se også:
SAA 202: Stort tillidsmandsmøde i Silkeborg: Nu organiserer vi modstanden!
SAA 202: Studerende rykker til venstre
SAA 202: Barcelona: 600.000 i protest mod nyliberalismen

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Siden er vist 2295 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside