Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 6

Barcelona

600.000 i protest mod nyliberalismen

En halv million demonstrerede i weekenden den 15.-16. marts i Barcelona under EU’s topmøde.

SAA artikel 20218

Et stort banner erklærede: ‘Imod kapitalens Europa – en anden verden er mulig’.

Demonstrationerne startede allerede torsdag den 14. marts, hvor 100.000 fagforeningsaktivister demonstrerede udenfor EU-topmødet i Barcelona, under parolen “For et socialt Europa”.

Blandt emnerne på EU-topmødet var liberalisering af el- og gasmarkedet, øget konkurrence indenfor uddannelsesområdet og afregulering af arbejdsmarkedet.

Især angrebene på arbejderes rettigheder har fået fagbevægelsen og arbejderklassen på gaden. Den europæiske Centralbank har lavet en række forslag til at afregulere arbejdsmarkedet: mere fleksible og differentierede lønsystemer (altså mere fedterøvsløn og mindre ligeløn); mere fleksibel arbejdstid i forhold til skiftende konjunkturer (altså arbejdsgivernes ret til at tvinge de ansatte ned i deltid i krisetider. VK-regeringens lovforslag om tvungen deltid ligger uhyggeligt pænt i tråd med dette...); nemmere adgang til at fyre folk og lavere arbejdsløshedsunderstøttelse!

Frankrig anklagedes for undergrave liberaliseringsplanerne indenfor el-området, og dette forklares med at frygt for faldende opbakning ved præsidentvalget om en måned. Men realiteten er, at de 120.000 franske arbejdere indenfor det franske statslige el-selskab har truet med strejke ved en liberalisering!

Og kamp vil være vejen frem til at slå nyliberalismen tilbage – både i Europa, og herhjemme. De massive demonstrationer i Barcelona viser, at studerende og arbejdere i Danmark ikke står alene i kampen mod nyliberalismen.

Se også:
SAA 202: Arbejdere og studerende – forén jer!
SAA 202: Hvilken vej for den antikapitalistiske bevægelse?: Magthaverne truer bevægelsen

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Den globaliseringskritiske bevægelse
EU/EF

Siden er vist 2365 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside