Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 205 – August 2002 – side 6

Kommentar

Skattepolitik er klassepolitik

Peter Iversen

Betaler socialister deres skat med glæde? Jeg tror, vi har det ligesom de fleste andre danskere, der med rette synes de tjener for lidt og betaler for meget i skat.

Sygehuse, uddannelse og pensioner er noget af det, der betales via skatten. Og det er jo gode ting, som faktisk burde forbedres.

Men skattepengene bruges også til ting, som vi ikke bryder os om: ikke mindst de mange milliarder, der pumpes i forsvaret, så Danmark kan være med på den aggressive vogn, som USA’s præsident Bush fører imod de fattige og utilfredse i ulandene.

Vores skattepenge bruges også til erhvervs-støtte. Således bliver EU’s landbrugsstøtteordninger også finansieret via skattebilletterne.

Vi tudes ørene fulde om, at det offentlige skal spare. For det meste er socialister imod de gennemførte besparelser, som f.eks. på hele uddannelsessektoren. Men vi er ikke principielt imod besparelser – vi ville ikke have noget imod at spare de mange milliarder, der bruges på det danske forsvar.

Venstre og den borgerlige regering kom til magten bl.a. ved at love skattestop med udsigt til efterfølgende skattelettelser.

Kaos

Men det indførte skattestop giver kaos i kommunerne. Regeringen er god til at overføre opgaver fra staten til kommunerne, uden at der følger tilstrækkelige midler med. Når kommunerne ikke må hæve skatten, har de så kun en vej, nemlig gennem besparelser.

Rundt om i de danske kommuner er man i gang med at skære i økonomien både for indeværende år, men også i forbindelse med næste års budgetter, der skal forhandles på plads her i efteråret. Når Kolding Kommune vil snyde med overenskomsten og ikke give sine medarbejdere de lønstigninger, de har krav på kun få måneder efter overenskomstens indgåelse, så illustrerer det kommunernes krise.

Der skal skattekroner ind for at få den offentlige sektor til at køre. Men pengene skal ikke tages fra dem, der i forvejen har for lidt. Det skal tages fra dem, der har pengene.

En socialistisk skattepolitik i modsætning til skattestoppet er at tage pengene fra de rige.

I Jyllands-Posten den 20. juni kunne man læse, at der ifølge en amerikansk undersøgelse fra Merrill Lynch og Cap Gemini Ernst & Young, i Danmark er 35.000, der er millionærer – vel at mærke i dollars. Og i denne opgørelse er fraregnet fast ejendom. Dvs. der er over 35.000 danskere, der i kontanter, aktier, obligationer, guld og lignende har for mere end en million dollars.

Det danske skattesystem har en progressivitet i sig, så de sidst tjente penge bliver beskattet hårdere end de først tjente. Denne progressivitet er af skiftende regeringer blevet udhulet, så skatten ikke længere er så hård på de sidst tjente penge.

Lad de rige betale

Socialister går ind for et højt bundfradrag og en skrap progressivitet i skatten, så de rige må betale og de fattige slipper.

Det danske skattesystem er et paradis for de besiddende, fordi de har nærmest uanede fradragsmuligheder. Almindelige lønmod-tagere må nøjes med at trække gæld og fagforeningskontingenter fra – enkelte kan også få et kørselsfradrag, når de har langt til arbejde.

Socialister går ind for, at fradragsmuligheder, der reelt kun tilgodeser de rige, skal fjernes.

Skattepolitik er også klassepolitik. Vores holdning er klar: Det er de rige, der skal betale.

Se også:
SAA 205: Fogh-regeringen smadrer velfærden: Massakre i kommunerne
SAA 205: BUPL-formand på Fyn: – Nødvendigt med politisk kamp om velfærd

Flere artikler fra nr. 205

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 2281 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside