Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 207 – Oktober 2002 – side 6

Hvorfor er pædagogerne i offensiven?

Poul Erik Kristensen

Lang politisk kamp, kombineret med, at den politiskediskussion er kommet tilbage på personalestuen. Det er den egentlige årsag til, at pædagogerne i dag fremstår som den mest offensive og aktive faggruppe.

Vreden blandt pædagogerne har været der gennem mange år. Gennem de seneste ti år er der blevet presset næsten 60.000 ekstra børn ind på institutionerne uden at der er kommet mere personale. Men det er først nu, at selvtilliden og kampgejsten er der til at protestere mod forringelserne. Men det opstår ikke blot ud af den blå luft!

Det afgørende skifte i stemningen blandt pædagogerne blev taget på BUPL’s kongres for knap to år siden, hvor et flertal udenom fagtoppen vedtog, at kræve alle udliciterede daginstitutioner tilbage i offentlig regi. Sammen med en øget velfærdspolitisk satsning har den beslutning sat gang i diskussionerne på personalemøderne og blandt tillidsfolkene. Men det giver ikke i sig selv kampgejst. Det gør sejre.

Og dem fik de leveret fra de fynske pædagoger på samlebånd sidste efterår. I Assens tog pædagogerne konsekvensen af flere måneders dyb utilfredshed med ISS, der havde over taget driften af en håndfuld daginstitutioner. Og med BUPL’s kongresbeslutning i ryggen gik de til kamp. Og efter et par ugers strejke blev kommunen tvunget til at fyre ISS. Og i alt fem sejre blev det til pædagogerne i forskellige fynske kommuner.

Og selvom nedskæringerne langt fra er fjernet har der også i denne omgang været sejre. Efter en halv dag lykkedes det pædagogerne i Århus af få fjernet en del at de forringelser, der lå på daginstitutionerne – at det så endte i et dårligt forlig på Rådhuset i Århus. Og endnu engang har pædagogerne i Assens sejret. Kommunen opsagde normeringsaftalen om, hvor mange børn, der skulle være pr. ansat i institutionerne, fordi de ønsker at omlægge driften og indføre kontraktstyring. Men to dages strejke betød at kommunen skrev under på en aftale om, at normeringerne ikke må blive dårligere, end de er i øjeblikket. Og i Randers førte pædagogstrejken til, at der d. 18. september blev indgået et forlig der fjernede ALLE de bebudede nedskæringer.

Det er vigtigt at forstå at baggrunden for pædagogernes kampe skyldes en politisk kamp i denne faggruppe, samt evnen til at brede diskussionen ud, så alle har mulighed for at deltage.

Se også:
SAA 207: Fortsæt kampen mod nedskæringer: Spræng rammerne – beskat de rige
SAA 207: Hvad er alternativet til nedskæringer?

Flere artikler fra nr. 207

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 2001-2010
Faglig kamp (DK): Pædagogisk personale

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 2514 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside