Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 209 – November 2002 – side 6

Engelsk socialist og studerende

Studenter mod krig

- At opbygge en antikrigsgruppe fra bunden er forholdsvist let, især på universiteterne. Vi har argumenteret for studenterbaserede grupper, organiseret af studerende og kun løst forbundet til grupper andre steder i byen.

Ordene kommer fra Joseph Choonara, som arbejder med studenterorganisering i IS’s engelske søsterorganisation, Socialist Workers Party. Allerede kort efter angrebet på World Trade Center d. 11. september sidste år, startede de første antikrigsgrupper på universiteterne.

- Vi startede med at demonstrere imod krigen i Afghanistan. I denne atmosfære var det let for vores medlemmer at samle 100 – 300 mennesker til møder på universiteterne og til sociale fora, blot ved at uddele og ophænge løbesedler og materiale fra Stop the War Coalition.

- Vi kontaktede andre studentergrupper på universitetet og fik dem til at støtte op om protesterne. Det lykkedes at skabe brede antikrigsgrupper på de fleste universiteter, som typisk blev organiseret på ugentlige aktivistmøder.

- Hver uge mødte omkring 50 personer op for at planlægge antikrigsaktiviteter, mobilisere til demonstrationer og organisere taler, debatter og oplæg om krigen.

- På en del uddannelsessteder opstod der en meget tæt forbindelse mellem den antikapitalistiske bevægelse og de studerende i Stop the War Coalition.

Palæstina

- Tidligere i år gik det op for os, at bevægelsen voksede langt mere radikalt nu end tidligere, navnlig under Sharons massakrer på palæstinenserne, fortæller Joseph.

- Folk mødte op til demonstrationer og folkemøder iklædt palæstinensiske tørklæder og dette medførte en voksende diskussion i bevægelsen om imperialisme og olie.

I løbet af sommeren steg radikaliteten og krigsmodstanden voldsomt hos mange studerende, så da universiteterne åbnede i efteråret var krigsmodstanden langt mere massiv end året før.

- Dette gjorde os i stand til at opbygge større antikrigsgrupper end tidligere, samt at starte nye.

- Lige fra starten af skoleåret var fokuset rettet på demonstrationerne den 28. september imod krig i Irak og for solidaritet med Palæstinas folk. Og mange af de 400.000, som demonstrerede i Londons gader den 28. september, kom fra store studenterorganisationer, og mange af dem havde medbragt deres egne antikrigsbannere.

- Herefter skiftede vores fokus til den 31. oktober. Og på trods af, at der var mange hårde diskussioner med studerende, som ønskede mindre aktioner, eller folk, der betvivlede de studerendes evne til at stå sammen og lave aktioner, blev aktionsdagen d. 31. oktober en kanonsucces, fortæller Joseph.

- Vi indkaldte til møder i studenterforeningerne den 31. om morgenen og efter at have vundet flertal for at aktioner, startede vi en række blokader. Strategien var yderst succesfuld. Vi opnåede at skabe de største og mest omfangsrige besættelser i Storbritannien i mange årtier.

Succesen har givet masser af optimisme, som skal udnyttes.

- Vi har mange planer for fremtiden. Først ønsker vi at omdanne Stop the War Coalition til en større og stærkere forenet front. Grupper begynder nu at slutte sig til et egentligt uddannelsesnetværk – vi håber at kunne afholde en national konference snarest. Ligeledes har vi planer for opbygningen af en stor landsdækkende konference tidligt næste år.

Lokalt vil vi udnytte erfaringerne fra den 31. oktober til at arrangere endnu større demonstrationer og debatter mod krigen. Disse kan inspirere de nye rækker af aktivister som vi har samlet omkring os.

Billedtekst:
Studerende i London i landsdækkende aktionsdag mod krigen.

Se også:
SAA 209: Erfaringer fra England: Antikrigsdag 31. oktober
SAA 209: Antikrigsgruppe på RUC
SAA 209: Århus Uni mod krig

Flere artikler fra nr. 209

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Krigsmodstand (int.) 2001-?

Siden er vist 1745 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside