Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 3

Danske soldater ud af Irak

D. 12. juni blev 380 danske soldater formelt sat ind som besættelsesstyrker i den irakiske by Al Quarna, og Danmarks rolle som besættelsesmagt er nu helt konkret.

Og den danske besættelsesmagt har allerede blod på hænderne, efter at danske soldater d. 6. juni skød og dræbte en civil irakisk mand. Forsvarskommandoen kalder det et hændeligt uheld, men det ville ikke være “hændeligt” hvis Danmark ikke deltog som del af besættelsesmagten i Irak.

Det fulde ansvar for alle civile ofre for danske soldater i Irak ligger hos Fogh-regeringen, og Folketings-flertallet, der blåstemplede dansk deltagelse i besættelsen.

Danske soldater i Irak

De første danske soldater er på plads i Irak. Dermed er Danmark blevet en besættelsesmagt.
Fogh-regeringen er således direkte med­ansvarlig for besættelses­magtens undertrykkelse og vold mod det irakiske folk – ligesom regeringen har blod på hænderne efter krigen mod Irak.

Siden krigen officielt blev afsluttet med Bagdads fald d. 9. april, er flere hundrede civile dræbt af besættelsesmagterne, og i juni måned er irakernes modstand mod den voldelige besættelse blevet kraftigt optrappet.

Danske soldater er en del af den besættelsesmagt irakerne kæmper imod, og ligesom britiske og amerikanske soldater er mål for denne modstand, vil også danske soldater blive det. Og ligesom amerikanske og britiske styrker nedkæmper det irakiske folks oprør mod besættelsen, vil danske soldater også gøre det.

Den danske stat forsøger at sminke den danske deltagelse i besættelsen som værende fredsbevarende indsats – ligesom dansk deltagelse i den blodige krig mod Irak også skulle være et “fredens projekt”.

Danske politikere og militærtopfolk sælger desuden besættelsen på ideen om, at dansk tilstedeværelse i sig selv fungerer formildende. Forsvarskommandoens “psyops”-afdeling sendte således løbesedler med billeder af de danske soldater til Irak inden de selv ankom.

Løbesedlerne skulle deles ud til lokalbefolkningen i Al Quarna. “Det er meget vigtigt, at de kan genkende os som værende danskere. Derigennem håber vi, at vi kan opnå lidt goodwill,” siger kaptajn Torben Andreasen, fra Forsvarskommandoen.

Den danske stats imperialistiske politik forøges således dækket ind under gemen, kvalmende “dansk-er-bedst”-nationalisme.

Men det er ikke goodwill fra den irakiske befolkning Fogh-regeringen er ude efter. Det er goodwill fra den amerikanske regering, så danske virksomheder, der allerede står på spring, kan få sin plads i røveriet af Irak og dets ressourcer.

Budskabet fra forsvarschefen til de danske soldater var da også klart ved deres afrejse til Irak: “I kender jeres opgave. I skal være med til at sikre stabiliteten i området og overvåge grænsen til Iran samt sikre de oliefelter, der er i området.”

HUSK: International aktionsdag d. 27. september – sæt allerede nu kryds i kalenderen!!

Se også:
SAA 216: Løgnenes krig
SAA 216: Krigsforbrydere truer Belgien
SAA 216: “Sooner or later, US Killers – we’ll kick you out!”
SAA 216: Socialdemokratiet: Progressiv imperialisme?

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Siden er vist 5715 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside