Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 216 – Juli 2003 – side 5

Løgnenes krig

Frank Antonsen

Det er en velkendt kliché, at i enhver krig er sandheden det første offer. I så fald begyndte krigen mod Irak flere måneder inden de første bomber faldt. I hvert fald er det svært at komme i tanker om krig, der i den grad har været baseret på løgne.

Hele den amerikanske regerings begrundelse for at gå i krig og dræbe tusinder af uskyldige irakere var, at Irak besad eller i løbet af meget kort tid kunne være i besiddelse af farlige masseødelæggelsesvåben, og at Irak havde kontakt til terroristnetværk, navnlig al Qaeda.

Allerede dengang “beviserne” blev fremlagt, blev de tilbagevist af uvildige eksperter. En meget omtalt rapport fra den engelske efterretningstjeneste MI6 viste sig at være baseret på en 12 år gammel opgave, en studerende havde lavet. Og påstanden om, at Irak havde forsøgt at købe uran til fremstilling af atomvåben fra Niger blev med afvist af FN’s atomagentur som forfalskede. Et af dokumenterne var et brev, øjensynligt underskrevet af en nigeriansk minister. Problemet var bare, at han var gået af 10 år forinden! Og hver gang FN’s våbeninspektører bad om at få beviser udleveret, blev det nægtet eller trukket i langdrag. De oplysninger de endelig fik, viste sig alle at være forkerte.

I bedste fald var efterretnings-tjenesternes oplysninger om den “irakiske trussel” stærkt overdrevne, som da våbeninspektørerne besøgte en flybase og kun fandt en femtedel af de fly, de havde fået at vide af CIA, der var der.

Alligevel påstod Bush, Blair og Fogh hårdnakket, at der var tale om fældende beviser, men at de bare ikke kunne offentliggøre dem.

Nu, over to måneder efter Saddams fald, er der stadig ikke fundet spor af masseødelæggelsesvåben. De “mobile laboratorier til fremstilling af biologiske våben” som Colin Powell fremviste fotografier af i Sikkerhedsrådet som endegyldigt bevis, er blevet fundet. Men de mangler helt essentielle dele for overhovedet at kunne bruges til våbenfremstilling. Den tyske våbeninspektør Peter Franck mener endda de måske blot er helt almindelige brandbiler!

Terroristforbindelserne, og især forbindelsen med al Qaeda, var også løgn. Allerede da Bush og Blair første gang prøvede at komme med den påstand i kølvandet på 11. septemberangrebet, blev det afvist af deres egne efterretningstjenester. Alligevel dukker påstanden jævnligt op. Men alle de al Qaeda-folk, der er blevet taget til fange, hvoraf nogle skulle sidde endda meget højt i hierarkiet, har afvist en sådan forbindelse. Det skulle også være mærkeligt andet. Saddams regime var nemlig slet ikke et fundamentalistisk regime sådan som al Qaeda ønsker.

Viceforsvarsminister, Wolfowitz, har da også indrømmet blankt, at masseødelæggelsesvåbnene var ”et bureaukratisk trick” og, at det i virkeligheden drejede sig om olie.

Våbeninspektørernes tidligere leder, Hans Blix, har i usædvanlige skarpe vendinger fordømt krigen.

I stedet for at forlange Fogh og Per Stig Møllers afgang har oppositionen i Folketinget trukket al kritik af krigen tilbage. Til trods for, at Bush nu forsøger sig med samme løgne overfor Syrien og Iran.

Vil Fogh også denne gang spille nyttig idiot?

Se også:
SAA 216: “Sooner or later, US Killers – we’ll kick you out!”
SAA 216: Krigsforbrydere truer Belgien
SAA 216: Danske soldater ud af Irak
SAA 216: Socialdemokratiet: Progressiv imperialisme?

Flere artikler fra nr. 216

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 2350 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside