Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 221 – 12. november 2003 – side 7

Interview med George Monbiot

For en demokratisk verdensorden

George Monbiot, der lige er udkommet med bogen “Age of Consent” deltog i Danmarks Sociale Forum. Socialistisk Arbejderavis stillede ham et par spørgsmål, efter at forummet var afsluttet.

Hvad er der galt med verden?

“Det grundlæggende problem er, at der ikke eksisterer demokrati på det globale plan; de fattige lande gør hvad de rige lande vil have dem til, og de rige lande gør, hvad bankerne og de finansielle spekulanter vil have dem til, og resultatet lider vi alle under. Konsekvensen er, at når der ikke er demokrati på det globale plan, er der det heller ikke demokrati på det nationale plan.

Brasilien er et klassisk eksempel, hvor vi har en regering, der, mens de var i opposition, sagde at de ville etablere et grundlæggende anderledes økonomisk system end det neolibe-rale, der dominerer alle andre steder. Men så snart de kom til magten, fandt de ud af at det var umuligt, fordi IMF og finansspekulanterne ikke ville acceptere det.

Det er ikke Lula’s skyld (Brasiliens præsident, red). Jeg tror Lula er en mand med gode intentioner, men han kan bare ikke gennemføre, hvad han blev valgt til, fordi magten i verden ikke vil tillade det. Med andre ord; før vi demokratiserer det globale system, vil et ægte nationalt demokrati ikke være muligt.”

Hvad skal vi gøre ved det?

“Det jeg foreslår, er en række skridt, der kan hjælpe til med at demokratisere det globale system. Det jeg foreslår, er altså ikke en fast ideologi, men en serie af ideer, som jeg mener, vil kunne virke, og som potentielt, i det mindste kan skabe fundamentet til en anden verdensorden.

FN bliver regeret af de fem permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, så FN er en totalt udemokratisk institution, selv i generalforsamlingen, der bliver dikteret af de samme fem lande. Jeg foreslår at nedlægge sikkerhedsrådet, og så veje stemmerne i generalforsamlingen således, at de store lande får flere stemmer end de små, og de mere demokratiske lande får flere end de udemokratiske. Men det er i sig selv ikke nok til at løse problemerne i FN. Derfor mener jeg, at vi skal lave et verdensparlament også. Således ville verdens befolkning, som overhovedet ikke bliver repræsenterede på det globale plan, få en eller anden form for direkte repræsentation.

Verdensparlamentet skulle så fastlægge retningslinier for god global ledelse, og holde de andre lukkede institutioner til regnskab. Det lyder måske ikke af meget, men den moralske autoritet et sådan parlament ville have, giver et perspektiv, der er værd at tænke over. Derudover skulle verdensbanken og IMF nedlægges. WTO skal enten fjernes, eller transfor-meres, så vi havde en institution der var forpligtet til at sikre international “fair-trade”. Det skulle sikre, at de fattige fik reelle og varige fordele ved samhandlen.

Det er overvejelser af ting i den størrelsesorden, vi må gøre os i dag.”

Hvad synes du om Danmarks Sociale forum?

“Det er fantastisk. En af de mest spændende udviklinger er den verdensomspændende fremvækst af sociale fora. Her koordinerer folk deres opfattelser, og en global debat finder sted.

Det er denne debat, jeg håber at kunne deltage i og stimulere. Jeg gør det ved at fremlægge mine kontroversielle ideer, så folk kan diskutere dem. Og mine ideer ikke er en færdig ideologi, som folk kan overtage. I stedet må folk udfordre dem og finde på noget bedre, hvis de er uenige.

Vi bliver nødt til at finde globale løsninger på de globale problemer, det er ikke nok med lokale eller nationale løsninger.”

Se også:
SAA 221: Antikapitalistisk venstrefløj: Fra Socialt Forum til reelle forandringer
SAA 221: Danmarks Sociale Forum 2003 – En anden verden er mulig: Begyndelsen til noget større
SAA 221: Danmarks Sociale Forum 2003: “De sparer hele tiden på uddannelse, mens de som har mange penge ikke betaler skat.”
SAA 221: Danmarks Sociale Forum 2003: “Man følte, at det var en fælles kamp”
SAA 221: Debat: Hvad skal Danmarks Sociale Forum bruges til?

Flere artikler fra nr. 221

Flere numre fra 2003

Siden er vist 1534 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside