Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 2

Det mener vi: Værdierne tilbage til samfundet

Nationalisér Nordsøolien

Skatteminister Svend Erik Hovmand har bevidst sørget for at holde et kæmpehul åbent, så TDCs multinationale aktionærer og amerikanske ejere kan snyde staten for mere end en milliard kroner i skat.

Erhvervsminister Bendt Bendtsen har bevidst sørget for at lave en aftale med A.P. Møller om at forære dem den 80 % af den danske olie og gas de næste 40 år. Endda med garanti for at der ikke bliver yderligere skatter.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har bevidst gennemført skattelettelser som giver enorme fordele for de rige og kun småpenge til os andre.

Regeringens ministre har gennem 2003 bevidst sigtet på at gennemføre lovgivning som rammer samfundets nederste hårdest på såvel pengepung og livsvilkår. De rammer lærlingenes skolepraktik, arbejdsløse, bistandsmodtagere, de fattige i u-landene og ikke mindst flygtninge og indvandrere med jern-nævens tvangsarbejde, besparelser og ydmygende foranstaltninger.

Vi har fået nok

Selv om oppositionen i Folketinget er stille, så er der vokset en stemning frem af vrede og kritik mod regeringen udenfor Christiansborg. Anti-krigsbevægelsen, Christiania, gymnasieelevernes aktioner og de mange protester mod lokale nedskæringer udtrykker modstanden.

Utilfredsheden med regeringens politik har to effekter. Den ene er at regeringen er bange for at angribe for alvor. Det viser tilbagetrækningen af dagpengeforringelserne og fredningen af efterlønnen. Den anden effekt er at der begynder at vokse et alternativ frem.

Socialdemokratiets velfærdsudspil er et lille skridt i denne retning. De sidste 10 år har Socialdemokratiets velfærdsudspil alene handlet om nyliberalistiske forandringer. Nu handler det om konkrete velfærdsforbedringer, så selv om de er meget små, så er det en forandring, som gør at de presses til skarpere opposition og aktivitet.

Et endnu stærkere udtryk er den kampagne mod regeringens Nordsø-aftale med A.P. Møller, som en lang række ledende fagforeningsfolk har sat i gang. Kravet om en anden og mere retfærdig aftale har stor opbakning og indsamlingen af underskrifter er en meget konkret og synlig måde at finde sammen i modstanden mod regeringen på. Alle modstandere af regeringens gaver til Danmarks rigeste mand, opfordres til at samle underskrifter.

Nordsøolien er vores

Antikapitalister må udfordre den nyliberalistiske logik, som siger at det kun er et spørgsmål om prisen på undergrunden. Vi bør argumentere for at nationalisere Nordsøolien, fordi den rettelig tilhører os alle og vil sikre os billig og sikker energi i mange år.

Rejser vi kravet om nationalisering af Nordsøolien, så viser det at vi ønsker et alternativ til det bestående. Vi vil ikke nøjes med lidt mere, vi vil have det hele. For verden tilhører os alle.

Se også:
SAA 222: Kampen mod regeringen: Initiativ mod Nordsøaftalen
SAA 222: Nordsøolien: Vores olie og gas

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Energi

Siden er vist 2389 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside