Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 3

Nordsøolien

Vores olie og gas

Jakob Nerup

Den aktuelle debat om regeringens aftale med A.P. Møller har hidtil alene handlet om hvor meget staten skal have i skat. Men er det ikke at vende tingene på hovedet?

Boreplatform

Mærsk hiver milliarder af kroner op fra Nordsøen, men kun få af dem havner i statskassen

Hvem tilhører denne klodes ressourcer? Hvem har retten til vandet, luften og energien? Almindelig fornuft siger at alle skal have vand, mad og varme. Men i denne verden med brutal konkurrence og grådige multinationale er alt til salg, også vores undergrund.

Hvis olien og gassen tilhører os alle, også i en formel forstand forvaltet af staten, hvorfor er det så ikke os (staten) som skal have billig energi, være selvforsynende og måske endda sælge den overskydende del. Det ville være god husholdningsøkonomi.

Men i en kapitalistisk verden råder andre principper, som f.eks. at profit bliver sat før mennesker og at Danmarks rigeste kommer før os andre. Alle beregninger viser at Nordsø-aftalen har været Danmarkshistoriens bedst forrentede investering. Husk på at A.P. Møller fik den for 1 (én) krone i 1962 og siden 70’erne har hevet milliarder af kroner ud af undergrunden.

Samfundet bør overtage A.P. Møllers boreudstyr, anvende den oparbejdede ekspertise og fremover sikre sig en billig energiforsyning i flertallets interesse. Det kræver naturligvis at det bliver nationaliseret. Umuligt og urealistisk vil nogen sige. Og da slet ikke med det Folketing, vil andre føje til.

Men er det ikke på tide at vi bryder de nyliberalistiske dogmer om at alt skal være en vare og et profitobjekt. Det er på tide at vi kræver de fælles goder tilbage.

Se også:
SAA 222: Det mener vi: Værdierne tilbage til samfundet: Nationalisér Nordsøolien
SAA 222: Kampen mod regeringen: Initiativ mod Nordsøaftalen

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Energi

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2355 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside