Socialistisk Arbejderavis
Nr. 222 – 3. december 2003 – side 3
Nordsøolien
Vores olie og gas
Jakob Nerup
Den aktuelle debat om regeringens aftale med A.P. Møller har hidtil alene handlet om hvor meget staten skal have i skat. Men er det ikke at vende tingene på hovedet?
Mærsk hiver milliarder af kroner op fra Nordsøen, men kun få af dem havner i statskassen
Hvem tilhører denne klodes ressourcer? Hvem har retten til vandet, luften og energien? Almindelig fornuft siger at alle skal have vand, mad og varme. Men i denne verden med brutal konkurrence og grådige multinationale er alt til salg, også vores undergrund.
Hvis olien og gassen tilhører os alle, også i en formel forstand forvaltet af staten, hvorfor er det så ikke os (staten) som skal have billig energi, være selvforsynende og måske endda sælge den overskydende del. Det ville være god husholdningsøkonomi.
Men i en kapitalistisk verden råder andre principper, som f.eks. at profit bliver sat før mennesker og at Danmarks rigeste kommer før os andre. Alle beregninger viser at Nordsø-aftalen har været Danmarkshistoriens bedst forrentede investering. Husk på at A.P. Møller fik den for 1 (én) krone i 1962 og siden 70’erne har hevet milliarder af kroner ud af undergrunden.
Samfundet bør overtage A.P. Møllers boreudstyr, anvende den oparbejdede ekspertise og fremover sikre sig en billig energiforsyning i flertallets interesse. Det kræver naturligvis at det bliver nationaliseret. Umuligt og urealistisk vil nogen sige. Og da slet ikke med det Folketing, vil andre føje til.
Men er det ikke på tide at vi bryder de nyliberalistiske dogmer om at alt skal være en vare og et profitobjekt. Det er på tide at vi kræver de fælles goder tilbage.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe