Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 23 – Oktober 1986 – side 5

Grænser skaber flygtninge

Luk dem op

Carsten Lorenzen

Lige så længe, der har eksisteret grænser mellem forskellige lande, har der været flygtninge. Selv om den danske flygtningelov kaldes for en af verdens mest liberale, viser talrige historiske og aktuelle eksempler, at den kun er liberal, når den passer ind i magthavernes kram.

Danmarks flygtningehistorie har ikke altid været glorværdig. I 30’erne og 40’erne strømmede det ind med kommunistiske flygtninge fra det fascistiske Tyskland. Selv om det stod klart for enhver, at de var i overhængende livsfare, blev de sendt tilbage til den tyske tortur og gaskamre.

Den daværende socialdemokratiske regering var ikke interesseret i en styrket kommunistisk bevægelse og gjorde hvad den kunne for at stoppe indvandringen sydfra.

Socialdemokraterne var også imponeret over Hitlers økonomiske “mirakler” – og formulerede flere gange, at de var parat til at indordne sig i den nye europæiske orden for at beholde statsmagten i en “Region Nord” i Det Tredje Rige.

Også på den tid var argumentet mod flygtninge, at vi ikke har råd. Danmark har sine egne økonomiske problemer at slå med.

Statens praksis over for flygtninge og indvandrere har altid skiftet i takt med ekspansion eller stagnation i økonomien. I de “glade 60’ere”, hvor arbejdsgiverne ikke kunne få nok danskere til at udføre alt det hårde, beskidte og dårligt betalte arbejde, hentede man arbejdskraft i udlandet.

Store kampagner blev sat i gang, især i Tyrkiet og Pakistan, for at lokke arbejdskraft til landet, “der flød med mælk og honning”. I løbet af 60’erne kom der godt 35.000 indvandrere. Også med hensyn til asylansøgninger, var det i slutningen af 60’erne nemmere at få opholdstilladelse.

Syndebukke

Som direkte følge af, at indvandrerne fik det mest beskidt og undervurderede arbejde, steg racismen. Krisens gennemslag i midten af 70’erne gav racismen en tand til. “Send fremmedarbejderne hjem. Så længe der ikke er boliger og arbejde til os danskere, kan vi ikke gå og føde på dem,” var Fremskridtspartiets linje.

Indvandrerne blev gjort til syndebukke for den generelle økonomiske nedtur på verdensplan. De havde bidraget til at sætte gang i hjulene i 60’erne, nu kunne de tage hjem.

Denne groteske påstand bruges af Fascistpartiets Le Pen i Frankrig: “En halv million arbejdsløse er en halv million for mange indvandrere.” Mitterands socialistregering har taget handsken op og har indført visumtvang for en lang række borgere fra lande uden for EF.

Smarte Ninn

Siden 1971 har der været indvandrerstop i Danmark. I de seneste år har udvandring været større end indvandring. To procent af befolkningen, ca. 100.000 er indvandrere. Over 50% af disse kommer fra EF-lande eller Norden.

Men dette er åbenbart ikke effektivt nok til at stoppe for tilgangen af “fremmede” til landet.

Justitsminister Ninn-Hansen har for nylig foreslået at lukke den danske grænse hermetisk i et år. Og hans argumenter er ikke de sædvanlige racistiske om vores økonomi, piger, boliger eller om at bevare den enestående danske kultur.

Nej, det er for flygtningenes egen skyld. Man kan ikke være bekendt at henvise dem til teltlejre, derfor skal de stoppes ved grænsen.

I stedet for at bruge de hundredevis af tomme lejligheder – skal flygtninge sendes tilbage til krigshelvedet i Beiruts gader, til Khomeinis tortur eller de massakrerede landsbyer på Sri Lanka.

At der har været problemer med at skaffe ordentlige boliger til flygtningene skyldes ikke mindst socialdemokraterne i kommunerne. De har ikke villet tage kampen op mod de stigende racistiske holdninger. De er også helst fri for at belaste deres budgetter med udgifter til folk, som arbejdsgiverne og kapitalen alligevel ikke har brug for.

I Folketinget henholder Socialdemokraterne sig til den seneste aftale mellem Vest- og Østtyskland, der skulle begrænse indvandringen til Vesttyskland og dermed også til Danmark. Hvis det ikke begrænser strømmen tilstrækkeligt, skal de nok være med til at gribe ind,

Desværre står Ninn og Socialdemokraterne ikke alene med deres synspunkter. En ny undersøgelse foretaget for Århus Stifttidende viser, at 51% af befolkningen støtter, at grænsen lukkes, kun 25% er imod. Og 16% ønsker grænsen totalt lukket fremover.

Nej til flag, pas og grænser

Det er for nemt at skyde den påståede elendighed, mangel på ordentlig bolig og arbejde over på flygtninge og indvandrere. De flygter fra lande og økonomier, som er styret af kapitalens evindelige rovdrift på menneskene.

De enkelte nationale kapitaler har forsøgt at binde folk som lønslaver til landområder, afgrænset med flag, pas og grænser.

Det er nødvendigt, at socialister altid bekæmper nationalistiske og chauvinistiske ideer og forsvarer alles ret til at søge arbejde, hvor de vil, og søge ly for voldelige og reaktionære regimer.

Billedtekst:
1966: I 60’erne blev indvandrerne budt på bolig og arbejde
1986: I dag er der mudderpøle og lediggang

Se også:
SAA 23: Panik hos hattedamerne
SAA 23: Ny rapport: Danmark udøver terror

Flere artikler fra nr. 23

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Carsten Lorenzen

Siden er vist 1802 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside