Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 237 – 12. januar 2005 – side 12

Stop besættelsen af Irak – Træk de danske tropper hjem – Alle på gaden 19 marts

Jørn Andersen

Massakren på den irakiske by Fallujah i november viste, at USA vil bruge alle midler til at forhindre irakerne i selv at få noget at skulle have sagt. De bombede en by på størrelse med Århus sønder og sammen. Tusinder af civile blev dræbt, så byen bagefter stank af lig. I protest mod besættelsens barbari, er der den 19. marts indkaldt til demonstrationer verden over, og også i Danmark skal der demonstreres.

Det kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Hvis aktive krigsmodstanderes sammen med den organiserede venstrefløj kaster kræfterne ind i mobiliseringen, kan demonstrationerne blive endog meget store.

Modstanden mod krigen stiger nemlig både i Irak, USA og Danmark. I USA mener 56 pct., at krigen var en fejl, ifølge Politiken fra den 21. december. I Danmark er der, ifølge ugebrevet A4, er der 54 pct. der mener at Danmarks deltagelse i krigen var forkert. Det er første gang, at der er et klart flertal mod krigen i USA. Og det betyder, at millioner af mennesker i USA (og hundredtusinder i Danmark), som tidligere støttede krigen, nu er imod.

Samtidig vokser modstanden mod besættelsen i den irakiske befolkning. De kan ikke forvente hverken genopbygning eller demokrati fra besættelsesmagten, kun daglig terror. Irakiske oprørere er nu i stand til dagligt at foretage større angreb på besættelsesmagten og dens irakiske kollaboratører. USA er ved at være så militært trængt i Irak, at det er svært at se, hvordan de kan vinde. Store internationale protester mod krigen vil fortælle både den irakiske modstand, utilfredse amerikanske soldater og civile amerikanere, som er trætte af krigen, at de ikke er alene. At de er en del af en global modstand, som kan stoppe krigen. Det kan give USA et historisk nederlag.

USA’s nederlag
– en sejr for demokrati

Herhjemme fortæller Fogh & Co., at hvis man er demokrat, så skal man støtte det irakiske valg og ikke oprørerne (selvom de nu omfatter 100.000‘er af Irakere). Desværre er der nogle af dem, der ellers har været mod krigen, der accepterer Fogh & Co.s argumenter. Det er ret absurd. For det første fordi valget i Irak intet har med demokrati at gøre (se andetsteds i denne avis). Valget foregår helt på besættelsesmagtens præmisser, og USA vil fortsat have magten efter valget. Man kan ikke kalde et valgresultat legitimt og demokratisk, hvis ikke det udtrykker det grundlæggende krav fra et stort flertal af irakere om, at besættelsen må ophøre. Ingen af de partier, der opstiller til valget, rejser det krav.

Desuden vil et nederlag for USA i Irak være et kæmpeskridt fremad for demokrati verden over. Diktatorer verden over er afhængige af USA’s evne til at bakke dem op. Som efter Vietnam-nederlaget (tænk fx på Portugal, Spanien, Grækenland m.fl.), vil mange af dem let falde, hvis USA taber i Irak. Støtte til det irakiske valg er derfor en støtte til fortsat USA-dominans, mens støtte til modstanden åbner for en demokratisk bølge verden over.

Danske tropper hjem
Demonstrationerne 19. marts kan genopbygge antikrigsbevægelsen, og give amerikansk imperialisme et historisk nederlag. Men også i Danmark er det vigtigt at kræve stop for dansk deltagelse i besættelsen, og tropperne trukket hjem.

Selv om danske tropper ikke er mange i antal, så skyder og dræber de jo faktisk jævnligt irakere. Og den amerikanske massakre mod Fallujah kunne ikke have fundet sted, hvis ikke danske og britiske tropper fyldte de huller ud, som USA-tropperne efterlod, da de drog mod Fallujah. Politisk er den danske deltagelse en vigtig støtte for, at Bush hjemme i USA kan sige, at han har international opbakning. Den danske regering og det flertal i folketinget, som har stemt for den danske deltagelse er medansvarlig for myrderierne, torturen og den daglige undertrykkelse i Irak. Danmark bør følge eksemplet fra de mange lande, som nu har trukket sig ud. Krigsmodstandere og venstrefløjen kan sikre dette ved at mobilisere massivt til protesterne 19. marts.

Se også:
SAA 237: USA’s ulovlige valgfarce vil ikke stoppe modstanden
SAA 237: Antikrigsaktivister på gaden i Odense
SAA 237: Nej til krig-underskriftsindsamling: Træk de danske tropper hjem

Flere artikler fra nr. 237

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2504 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside