Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 247 – 14. oktober 2005 – side 3

Fælles kamp nedbryder fordomme

Bevægelser der samler

Jørn Andersen

Selv om socialister har rigtigt mange gode argumenter mod racisme eller fordomme mod religiøse eller sexuelle mindretal, så kan sådanne fordomme ikke bekæmpes med argumenter alene.

Hvis man for alvor skal trænge fordommene tilbage, så kræver det reelle massebevægelser med ti- og hundredtusinder af mennesker.

Den gode nyhed er til gengæld, at det ikke altid behøver være massebevægelser mod racisme el.lign. Det er nemlig selve det at opleve sammenholdet i en fælles kamp, der er med til at nedbryde fordommene.

Stop the War

I juli måned blev der sprængt bomber flere steder i Londons undergrundsbane. Det betød endnu en gang, at politiet fik fri jagt på alle med en “mellemøstlig hudfarve“. Deres shoot-to-kill ordrer kostede en brasiliansk elektriker livet.
Mange ældre muslimer begyndte at overveje, om de nu skulle flygte ud af landet. Men især i den yngre generation var der mange, som vidste, at de havde opbakning blandt indfødte briter.

Årsagen er enkel: En anti-krigs-bevægelse, Stop the War Coalition, hvor flere millioner har demonstreret, holdt møder eller lavet lokale aktioner.

Anti-krigs-bevægelsen har samlet folk på tværs af hudfarve, køn eller religiøst tilhørsforhold. Stop the War har fra starten bekæmpet den jagt på muslimer, der opstod efter 11. september 2001.

Bevægelsen var derfor også hurtigt på gaden, da Tony Blair startede den sædvanlige om, at muslimer må “rydde op“ blandt “deres egne“. Det gav mange muslimer selvtillid til ikke at dukke sig for hetzen, men i stedet gå aktivt imod den med løftet pande.

Nu, nogle måneder senere, er det åbenlyst, at de fleste briter ikke er hoppet på Blairs snak om muslimers særlige ansvar. Tværtimod mener de fleste, at bomberne først og fremmest havde noget med Storbritanniens deltagelse i Irak-krigen at gøre.

Strejker

Noget tilsvarende sker ofte under større strejker. I Danmark under påskestrejkerne i 1985 opdagede mange indfødte, at deres mørklødede kolleger oftest var lige så aktive i strejken som de. Fælles aktiviteter nedbryder fordomme og opbygger et nyt fællesskab.

Bevægelser mod krig, racisme og Fogh er vigtige af mange grunde. Det at de samler folk på tværs af forskellige baggrunde er ikke den mindst vigtige af dem.

Se også:
SAA 247: Muslimer: Vor tids jøder
SAA 247: Interview med Asmaa Abdol-Hamid: Lighed, modstand og kvindefrigørelse

Flere artikler fra nr. 247

Flere numre fra 2005

Se flere artikler om emnet:
Muslim-hetz

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 3150 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside