Socialistisk Arbejderavis
Nr. 254 – 6. april 2006 – side 6
Thailand i oprør
Peter Kjær
Premierminister Thaksin Shinawatra overlever måske oprøret i Thailand. Til gengæld standser protesterne ikke, lover oppositionen. I syv uger har der dagligt været store protester mod Thaksin og til valget d. 2. april boykottede millioner valget i protest.
Thaksin er Bushs mand. Mange forbinder problemerne i Thailand med de tætte økonomiske og politiske forbindelser til USA.
I flere storbyer stemte op mod 50 procent blankt, for på den måde sikre at Thaksin ville tabe, eller ikke kunne danne regering. Forfatningen i Thailand byder nemlig, at alle 500 pladser i parlamentet skal vælges, for at danne regering men kun 377 blev valgt pga. boykotten.
Men hvorfor er Thaksin så upopulær?
Thailands økonomi er gået i stå. Den økonomiske politik var baseret på en hyperkapitalisme, som har betydet stigning i oliepriser, som så har ædt sig ind i lønninger, og endeligt har privatiseringer bragt arbejderklassen på gaden. Thaksin er også blevet enormt upopulær i byerne, pga. korruptionsskandaler i milliardklassen. Hurtige profitter til ham selv og familien, men angreb på velfærd og arbejdsforhold til arbejderne.
Pongsudhirak fra Bangkok universitet fortæller, “Det her vil forblive en dyb krise. Min fornemmelse siger mig at han vil tabe, men han vil holde fast så længe som overhovedet muligt“. Thaksin var da også hurtigt ude efter valget for at nedsætte en kommission der skal diskutere, hvorvidt han kunne blive ved posten. En kommission som kritikere forventer, skal bruges til at genskabe et minimum af legitimitet efter valget.
Men protesterne vil fortsætte og det samme vil presset på Thaksin. Men han er optimist af natur, fortæller han, og i sin tale efter valgresultatet, hvor 276 parlamentarikere ikke blev valgt: ”Jeg vil gerne sige ønske alle thailændere tillykke med, at vi har opretholdt demokratiet“ og fortsætter “nu er det tid til at skabe lov og orden igen“ (Guardian). Så er den demokratiske linie overfor opposition og demonstranter ligesom lagt.
Se også:
SAA 254: Oprør i Frankrig, USA, England, Thailand og Hviderusland
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe