Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 258 – 16. august 2006 – side 4

Velfærdskamp i Roskilde

Jeppe Krommes-Ravnsmed

Det er svært at få velfærd og besparelser til at rime, når man i kommunerne gentagne gange udsættes for helt urimelige besparelser.

Økonomien i landets kommuner har overskredet smertegrænsen. Roskilde er ingen undtagelse. Der er lagt op til besparelser på 3-5 pct. Hvilket betyder adskillige fyringer på skolerne, i børneinstitutionerne og administrationen. Der er samtidig alt for få midler til at tage hånd om ældreplejen, nybyggeri og vedligeholdelse.

Vreden blandt ansatte, forældre og faglige organisationer er til at tage og føle på. Forældrene til børn i Roskildes daginstitutioner skriver: “Vi er ved at være ude i vanrøgt – af børn, personale og forældre“. Forældrene har indkaldt til protestmøde den 16. august.

De kommunale tillidsfolk er også ved at ruste sig til kamp. De håber at få presset BUPL, FOA, HK, Lærerforeningen og LO til at støtte op om en demonstration den 28. august. En enkelt markering er dog langtfra nok til at få fjernet forringelserne. Derfor håber en række tillidsfolk på at samle opbakning til et stormøde for alle kommunalt ansatte i Roskilde. Et sådant møde vil gøre det muligt for folkene på gulvet at være med til at beslutte den videre kamp. Og det vil samtidig gøre det sværere for fagtoppen at forhindre strejke.

De kommunale ledere er udmærket klar over, at deres nedskæringsvanvid vil afføde en form for reaktion. Allerede før sommerferien sendte de skrivelser ud til alle daginstitutionsledere med vejledning i “håndtering af arbejdsnedlæggelser“. Min egen børnehaveleders reaktion på det var, at hvis de forventer strejke, så skal vi fandeme også på gaden.

Denne reaktion viser lidt om, hvor presset folk er. Og det er ufatteligt, at det skal være tilfældet i et rigt samfund som vores. Hvor statskassen har overskud på 85 mia. kr., og erhvervslivet samtidig skovler penge ind. Men kampen mod nedskæringer kan i sidste ende ikke vindes lokalt i kommunerne. Der er brug for et nationalt pres. På den store velfærdskonference, den 2. september, er det afgørende at få lagt et pres på de nationale forbund for at samle kampene i en landsdækkende strejke. Mod de borgerlige og for en regering, der varetager arbejdernes interesser.

Avanti popolo ...

Jeppe Krommes-Ravnsmed er medlem af Socialistisk Standpunkt

Se også:
SAA 258: Velfærdsforlig fyldt med forringelser
SAA 258: Enhedslisten har ordet - København: Den sorte skole og nedskæringer
SAA 258: Enhedslisten har ordet - Odense: En stadigt ringere kommunal økonomi

Flere artikler fra nr. 258

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jeppe Krommes-Ravnsmed

Siden er vist 2808 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside