Socialistisk Arbejderavis
Nr. 263 – 6. december 2006 – side 9
Anmeldelse af Jan Guillou: ”Madame Terror”
Pia Kjærsgård vil hade den
Jakob Nerup
Ingredienserne i Jan Guillou’s nye bog, ”Madame Terror”, er de samme som i de foregående bøger om den svenske topagent Carl Hamilton.
Der er forskellige landes sikkerhedstjenester, spænding til det yderste og individuelle præstationer i særklasse.
Men faktisk er det en helt ny slags bog, Guillou har skrevet. Den politiske kontekst og det politiske drama er selve bogens omdrejningspunkt. Det er her, spændingen fungerer, og den ligger langt fra de tidligere bøgers tju-bang. Volden er blevet klinisk som et krydsermissil på tv, mens det politiske drama gennemleves intenst af hovedpersonerne.
Heltene er, udover Carl Hamilton, den palæstinensiske kvinde, Mouna al Husseini, der er brigadegeneral i den palæstinensiske sikkerhedstjeneste.
Andre helte i den palæstinensiske frihedskamp er engelske andengenerationsindvandrere, som søger terror gennem moskeen, i afmagt over diskrimination og global undertrykkelse.
I stedet bliver de palæstinensiske superteknikere. De er alle ombord på den superubåd, U-1 Jerusalem, som kontant udfordrer Israel og ikke mindst USA.
Lige til isolationscelle
På sin vis er ”Madame Terror” direkte modsat alle de andre spændingsbøger på dansk, hvor heltene er fra USA og skurkene er islamister. Et set-up som er lige til en isolatioscelle under den danske terrorlovgivning, hvis altså forfatteren var muslim og araber.
Nu er det den verdensberømte svenske succesforfatter Jan Guillou, så her må selv Søren Krarup give op.
Guillou leverer indsigtsfulde forklaringer på, hvad der skaber en terrorist fra de veluddannedes og velintegreredes rækker. Han har smidt fordommene overbord og fornægter fuldstændig den gældende islamofobi.
Hans helt, Mouna al Husseini, er som kvinde på en ubåd også en del af en kamp mod fordommene. En del af romanen handler om vanskelighederne ved at forene arabiske og russiske sø-folk i en ubåd. Og mænd og kvinder.
Guillou fortalte på det nyligt afholdte Bogforum, at det er et helt bevidst valg, fordi han vil illustrere, hvordan integration kræver tid og ikke mindst gensidig respekt. I sig selv en besk kommentar til vores samfunds mangel på samme.
Det store globale drama, som U-1 Jerusalem udløser, fungerer i nutidens koreograferede virkelighed af ”embedded journalists” og krigen, som udkæmpes virtuelt i medierne.
Guillou udtrykte på Bogforum, at hans anvendelse af tv som følelsesformidler i bogen skal ses som en global opdatering af kampens vilkår.
Og Guillou afsluttede Bogforum med at sige, at ”Madame Terror“ er en optimistisk bog, fordi den tror på demokratiet.
En anelse naivt
Måske er det en anelse naivt, når Condoleezza Rice, USA’s udenrigsminister, bliver blød i knæene, fordi hendes modstander er en kvinde. Og selv om Guillou har hang til at lade de særligt udvalgte individer løse alle problemer, i stedet for at ændre selve systemet, så er ”Madame Terror“ en bog, der snakker om retfærdighed for Palæstina, afdæmoniserer islam, giver bud på integration og skaber globalt håb.
En fed bog som sparker røv på de danske fordomme. Læs før den bliver forbudt under terrorloven.
”Madame Terror”, Jan Guillou, Forlaget Modtryk, 299 kr.
Se også:
SAA 263: Velkommen til ”Det Ny Clarté” – et nyt tidsskrift for venstrefløjen
SAA 263: Boganmeldelse: Onkel Toms Børn
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe