Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 263 – 6. december 2006 – side 9

Velkommen til ”Det Ny Clarté” – et nyt tidsskrift for venstrefløjen

Martin B. Johansen

Den danske venstrefløj har fået et nyt tidsskrift, ”Det Ny Clarté“. Det er et tidsskrift, der med sine egne ord ”vil udfordre og varetage en seriøs debat på venstrefløjen.“

Samtidig vil det ”forsøge at bygge bro mellem teori og handling, mellem aktivister og tænkere, mellem tidligere og nuværende rebel-generationer.“

Ethvert forsøg på at leve op til disse ambitioner må hilses velkomment og fortjener al mulig støtte. Der er ingen tvivl om, at den danske venstrefløj mangler steder, hvor fraktioner, grupperinger og foreninger kan mødes og hæve diskussionerne op på et højere og mere kvalificeret niveau.

At det samtidig sker på et erklæret socialistisk grundlag er kun et plus. Alt for mange på venstrefløjen har ladet sig skræmme af rystelserne efter Berlinmurens fald i 1989 og er hoppet med på ideen om, at socialisme og marxisme som teorier hører til på museet.

Målsætning

Med navnet ”Clarté“ (”klarhed“) lægger bladet sig i forlængelse af en tidligere publikation med samme navn. Det gamle Clarté udkom 1947-1983 og befandt sig politisk tæt på Danmarks Kommunistiske Parti.

Det vil være urimeligt at bedømme ”Det Ny Clarté“ alene ud fra den første udgivelse. Det vil kræve et par numre at vurdere, om redaktionen kan leve op til sin målsætning.

Alligevel: Artikelvalget i det første nummer er lidt underligt, når man ser på, hvad man ikke skriver om. For eksempel er Irak-krigen kun omtalt i en kort notits. Men emnet havde fortjent en dybtgående, sværvægter-artikel, der satte Danmarks deltagelse ind i en forståelse af imperialismens overordnede strategi for Mellemøsten.

Et andet emne, der savnes, er en belysning af, hvad fem år med Fogh-regeringen har betydet. Og endelig kunne det have været spændende at læse en vurdering af den socialistiske bevægelses aktuelle styrke og svaghed.

Alt sammen kan naturligvis nås i de kommende numre. Men ”Det Ny Clarté“ kunne have kick-startet sig selv ved at give venstrefløjen ammunition til disse debatter.

Det Ny Clarté. Abonnement: 1 år (fire numre) for 150 kr. Læs mere på www.clarte.dk

Se også:
SAA 263: Anmeldelse af Jan Guillou: ”Madame Terror”: Pia Kjærsgård vil hade den
SAA 263: Boganmeldelse: Onkel Toms Børn

Flere artikler fra nr. 263

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 3349 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside