Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 265 – 14. februar 2007 – side 2

Det mener vi

Irak – en humanitær katastrofe

“Den største flugtbølge i Mellemøsten i 60 år“. Sådan siger FN om hele situationen i regionen, der er blevet så alvorlig at selv den amerikanske regering nu overvejer at modtage flere irakiske flygtninge. Flygtningesituationen er ikke kommet af sig selv, men skyldes først og fremmest besættelsesmagten.

Logisk set ville det derfor være nærliggende, at de lande der besatte og stadigvæk besætter Irak i det mindste kunne gøre sit til at huse de irakiske flygtninge, hvis land man har smadret og hvis befolkning man har lemlæstet. Men sådan en logik arbejder man tilsyneladende ikke med i den danske regering. “Det er jo ikke os, der skaber flygtninge i Irak“ siger Anders Fogh uden at kny.

Et svar det er svært at bruge til noget hvis man er i Irak. Landet er besat, og volden tager til. Over en halv million civile irakere har mistet livet på grund af besættelsen. Der er pt. ingen tegn på fred, men derimod blot udsigt til stigende vold. Situation i Irak er skabt af Bush, Blair og Fogh, om de vil det eller ej så er det derfor også disse tre herrer der har ansvaret for irakernes situation. Hvordan løser vi så situationen i Irak?

Der er ingen garanti for at en tilbagetrækkelse af de amerikanske, danske og britiske soldater i sig selv vil skabe fred i Irak. Men der er en garanti for at volden vil tage til og flygtningesituationen blive mere kaotisk hvis besættelsestropperne bliver. Besættelsesmagten er problemet og ikke løsningen. Situationen i Irak kan kun blive bedre hvis tropperne trækkes hjem. Som socialister og som venstrefløj er det derfor vores pligt at kæmpe for at dette sker.

At tropperne bliver trukket hjem vil ikke kun gavne det irakiske folk, men det vil også give et hak i tuden til amerikanernes imperialistiske eventyr i Mellemøsten. Herhjemme vil et nederlag til Fogh i Irak i kunne bidrage til at sætte manden fra roret, få en ny regering og svække den nyliberale dagsorden.

Men lad os ikke stikke blår i øjnene på os selv. Selv om krigen er stærkt på vej tilbage på den nationale dagsorden, må vi også være bevidste om at tropperne ikke af sig selv bliver trukket hjem og at Fogh heller ikke frivilligt forlader tronen. Begge dele kræver et massivt folkeligt pres.

For at vi kan nå dertil er det blandt andet nødvendigt at 17. marts bliver stor. Det bliver den kun hvis vi formår at få endnu mere aktivitet i anti-krigs bevægelsen og de lokale netværk. Dette må derfor være en opfordring til alle om at melde sig ind i Nej til krig og blive aktive i de lokale antikrigs-aktiviteter der finder sted rundt omkring i landet.

Se også:
SAA 265: Irak 4 år efter krigens start: Kan det snart blive meget værre?
SAA 265: Bush, Blair og Fogh har tabt krigen i Irak – at fortsætte krigen er topmålet af kynisme
SAA 265: Antikrigsaktiviteter: Bliv aktiv mod krigen
SAA 265: Kirkmand-initiativet: Kendte skriver under mod Irak-krigen
SAA 265: Forberedelse af massakre i Bagdad
SAA 265: Hvad vil der ske, når tropperne forlader Irak?
SAA 265: Anmeldelse: Intet nyt fra Vestfronten ... Bagdad, Afghanistan, Vietnam, Pearl Harbour
SAA 265: 4 års krig er mere end nok: Demonstration 17. marts
SAA 262: Tal om Irak-krigen: Bush, Blair og Fogh i problemer

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 265

Flere numre fra 2007

Siden er vist 2877 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside