Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 265 – 14. februar 2007 – side 2

Bush, Blair og Fogh har tabt krigen i Irak – at fortsætte krigen er topmålet af kynisme

Lene Junker

– at fortsætte krigen er topmålet af kynisme

Irak-krigens brutale virkelighed er nu langt om længe blevet et almindeligt anerkendt faktum: Den konstante strøm af kritik og afsløringer i medierne viser dette. Det amerikanske midtvejsvalg viste det, og Baker-Hamilton-rapporten viste det. Derfor håbede mange, at Bush, Blair og Fogh snart ville begynde at trække tropper hjem og lægge en plan for at trække alle tropper ud af Irak.

Det håb brast, da Bush i starten af januar lancerede sin nye plan for Irak: Flere soldater til Irak, en ny offensiv mod “terroristerne“ i Irak og nye trusler mod Iran og Syrien.

Planen vil med sikkerhed koste mange flere dræbte irakere og amerikanere. Den har skabt politisk splittelse i USA og øget usikkerheden i hele Mellemøsten.

“The Project for the New American Century“ står ikke til at redde. Men måske kan lidt af det reddes? Ved at puste endnu mere til de etniske/religiøse forskelle og dele Irak op. Eller hvis man får etableret permanente baser, så man fortsat kan spille en rolle i området. Og hvis man får vedtaget “olieloven“, så Iraks olie fremover kan udnyttes af udenlandske selskaber.

I Danmark er Fogh-regeringen en aktiv støtte til Bush, selvom Anders Fogh og Søren Gade lader som om de er med i en helt anden krig, som snart får en succesrig afslutning.

De fastholder, at Danmark havde sin helt egen grund til at gå med i Irak krigen: Nemlig at Saddam Hussein ikke ville samarbejde med FN´s våbeninspektører. De “ser“ ikke krigens brutale virkelighed, hverken i Afghanistan eller i Irak. De “ser“ heller ikke, at et flertal af Danmarks befolkning ønsker, at de danske soldater trækkes hjem fra Irak.

Man må spørge sig selv, hvad det er, som forhindrer Fogh-regeringen i at se det, alle andre kan se?

Det skyldes først og fremmest, at Anders Fogh er helt enig i Bush og Blairs såkaldte “aktivistiske“ udenrigspolitik. Det vil sige, at man bruger alle midler, inklusive sin militære magt for at fremme sine interesser og synspunkter. Samtidig dæmoniserer man sine modstandere og søger en konfrontation. Det skete med Saddam Hussein og Irak, og det sker lige nu med Iran.

Herhjemme blev kritikere af dansk deltagelse i Irak krigen kaldt “Saddam-elskere“. Kritikere af Muhammed-tegningerne kaldte Anders Fogh for “ekstremister“. Og de folk, som demonstrerede mod regeringens velfærdspolitik, blev kaldt “socialistiske ballademagere“. Endelig ville en sejr i Irak have givet USA stor kontrol med Mellemøsten. Danske virksomheder ville nyde godt af dette, ligesom den danske krigsindsats i Irak allerede har betydet milliardordrer til dansk våbenindustri og Mærsk.

Både Anders Foghs egen politiske troværdighed og dansk industris fremtidige indtjening forhindrer ham i offentligt at erkende sit nederlag. Det samme gælder i bund og grund for også Bush og Blair.

Når Bush, Blair og Fogh vælger at fortsætte besættelsen af Irak, er det topmålet af kynisme. Denne kynisme blev meget præcist udtrykt af én af de 500.000 amerikanere, som demonstrerede i Washington den 27. januar. Han bar et skilt, hvor der stod “ Rich man´s war – poor men´s blood“.

I Irak..

.. forsøger USA en ny offensiv under dække af at ville stoppe terroristerne og den sekteriske vold. Reelt handler det om at knække modstandsbevægelsen. Det vil også mislykkes denne gang, for den er forankret i den irakiske befolkning, hvor 61 pct. støtter den væbnede kamp, og 85 pct. ønsker at besættelsesmagten skal forlade Irak.

Samtidig forsøger irakiske fagforeninger med flere at stoppe vedtagelsen af en ny olielov. Siden 2003 har de forhindret udenlandske firmaers adgang og selv været i stand til at sikre en vis produktion af olie og dermed vist, at der findes kræfter i Irak, som kan og vil tage ansvar for at skabe et nyt Irak.

I USA..

.. bliver Bush mere og mere isoleret. Først vil han sende 21.000 flere soldater til Irak. Så fremlægger han et budget for næste år, der kræver store nedskæringer på sundhed og uddannelse og giverflere penge til militæret.

Spørgsmålet er, hvor længe han kan få lov til det? 66 pct. af amerikanerne er imod hans håndtering af krigen i Irak, så Bruce Springsteens nye sang “Bring ´em Home“ udtrykker ganske godt stemningen i den amerikanske befolkning.

I Danmark..

.. har Fogh-regeringen heller ikke et flertal af befolkningen bag sig, når det gælder Irak-krigen. Indtil for nylig har det ikke bekymret Fogh, men realiteterne i Irak, midtvejsvalget i USA har fremtvunget en større politisk debat og aktivitet om Irak-krigen.

Kirkmand-initiativets underskriftsindsamling, debatmøderne, og forberedelserne til 17. marts demonstrationerne, viser mulighederne for at samle krigsmodstanden omkring en fælles parole: “Stop besættelsen af Irak – Danske tropper hjem“.

Den passive modstand mod Irak-krigen må synliggøres, aktiveres og samles. Irak-krigen må gøres til et spørgsmål om Fogh-regeringens politiske troværdighed. Det er en fælles opgave for alle, som ønsker en ny regering og en ny politik.

Se også:
SAA 265: Irak 4 år efter krigens start: Kan det snart blive meget værre?
SAA 265: Det mener vi: Irak – en humanitær katastrofe
SAA 265: Antikrigsaktiviteter: Bliv aktiv mod krigen
SAA 265: Kirkmand-initiativet: Kendte skriver under mod Irak-krigen
SAA 265: Forberedelse af massakre i Bagdad
SAA 265: Hvad vil der ske, når tropperne forlader Irak?
SAA 265: Anmeldelse: Intet nyt fra Vestfronten ... Bagdad, Afghanistan, Vietnam, Pearl Harbour
SAA 265: 4 års krig er mere end nok: Demonstration 17. marts
SAA 262: Tal om Irak-krigen: Bush, Blair og Fogh i problemer

Flere artikler fra nr. 265

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2903 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside