Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 265 – 14. februar 2007 – side 4

Den militante kant

Fagbevægelsen som samfundsforandrende kraft? Måske!

Jan Hoby

At fagbevægelsen er i krise, er ved at være en fælles erkendelse i både fagbevægelsen, Socialdemokratiet og på venstrefløjen. Men “hvad der må gøres“ for at vende udviklingen og stoppe styrtblødningen, – er og bliver en anden snak. Eller mere præcist en fraværende snak.

I alt for lang tid har det kun været et mindretal i fagbevægelsen og blandt socialister, som har argumenteret for et grundlæggende brud med konsensus-strategien overfor den nyliberalistiske dagsorden, (klassesamarbejde) – som vejen ud af den politiske og ideologiske krise.

Men langsomt og sikkert sniger der sig en erkendelse ud i det ganske samfund og fagbevægelsen, – at der må andre boller på suppen.

“LO-fagbevægelsen har tabt terræn i forhold til at give folk følelsen af, at de er medlemmer af et stort samfundsforandrende fællesskab. Der er ikke længere en stolthed forbundet med at være medlem af en LO-fagforening.“ siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet til Berlingske Tidende.

Lønhop kan give trængt fagbevægelse et løft

Dette synspunkt bakkes op af en lang række tillidsfolk. De igangværende overenskomstforhandlinger kan blive fagbevægelsens store chance for at demonstrere, at lønmodtagerne får noget for kontingentkronerne. Det mener fire fællestillidsrepræsentanter, som tilsammen repræsenterer over 17.000 ansatte på nogle af landets største arbejdspladser. Tillidsrepræsentanterne vejrer morgenluft for en trængt LO-fagbevægelse.

Storkonflikt kan styrke fagbevægelsen

Men hvad så, hvis resultatet ikke er tilfredsstillende, og medlemmerne stemmer overenskomstforslaget ned? Vil det være endnu et søm i fagbevægelsens kiste? Nej, mener Jørgen Bjergskov Nielsen fra NKT Cable og udtaler til A4, nr.4,2007:

“Hvis vi efter en storkonflikt får forhandlet et bedre resultat hjem, kan de uorganiserede se, at vi kun i samlet flok får forbedringer til os alle. Det vil vise, at fagbevægelsens strejkeredskab stadig er effektivt, og at ingen resultater kommer af sig selv. I en sådan situation vil vi både kunne fastholde de gamle og få nye medlemmer.“

Tør og vil fagbevægelsens ledere “gøre hvad der må gøres“?

Som udtalelserne bevidner så er det ikke kun militante socialister der kan se at tampen brænder. D.5.februar afholdte FOA, BUPL & DLF en faglig konference “Vilje til Velfærd“ som kalder til fælles kamp for hele den offentlige sektor. Selvom konference var et skridt i den rigtige retning af, at fagbevægelsen skal blande sig og være mere offensiv, så var viljen til at til bryde med konsensusstrategien og skære kanten i forhold til et opgør med den nyliberale udvikling svær at finde. Ledelserne i FOA, BUPL & DLF forsøger at gøre noget, for noget må der gøres. Men de gør ikke det, der skal gøres. Kritik af nyliberalisme, – ja, lidt, – men opgør og brud med nyliberalisme, nej, det er sku’ for meget.

Fra mindretal til flertals dagsorden

Viljen og lysten til helt at frigøre den kollektive styrke, som 2 millioner organiseret arbejdere er udtryk for, lader stadige vente på sig. Men den gode nyhed er, at militante socialisters ønsker om at skabe en kæmpende og demokratisk fagbevægelse med et samfundsforandrende perspektiv, ikke mere er en mindretals dagsorden.

Se også:
SAA 265: Kommentar: Velfærd til alle – ikke Mr. Poco Scotch
SAA 265: Interview med Christian Juhl formand for 3F i Silkeborg: “Hans Jensen er til grin“
SAA 265: Økonomi for Antikapitalister: Fantastiske fradrag
SAA 265: Alternativer til Fogh – hvem og hvordan?

Flere artikler i serien Den militante kant

Flere artikler fra nr. 265

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Jan Hoby

Siden er vist 3049 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside