Socialistisk Arbejderavis
Nr. 265 – 14. februar 2007 – side 11
Økonomi for Antikapitalister
Fantastiske fradrag
Jakob Nerup
Jess Søderberg viste for nylig at han er villig til at løfte den tunge arv efter Mærsk. Også han truer regeringen med at flytte virksomheden til udlandet, som Mærsk gjorde det i 1982.
Årsagen er, at Skatteministeren har fremlagt et forslag til ændret beskatning, hvor kapitalfonde ikke kan slippe for at betale skat og multinationale ikke kan flytte overskuddet udenlands uden skattebetaling, samt ændrede afskrivningsregler.
Det vil ramme A.P. Møller – Mærsk, fordi de i dag kan jonglere rundt med overskuddet mellem deres datterselskaber og ikke betaler ret meget i dansk skat. Dansk Industri, de multinationales brancheorganisation, har også været ude med stærk kritik. Og straks erklærer Fogh og Dansk Folkeparti, at det skal de nok se på.
Nu er forslaget fra skatteministeren jo ikke lavet for at indføre lighed for skatteloven, men blot for at gøre noget ved de mange milliarder, som de multinationale og kapitalfondene snyder den danske stat for. For regeringen ved, at det kan og skal bruges i den kommende valgkamp. Hvis de ikke gør noget, så bruger vi andre det som eksempel. Men det er mere grådighed end nød, der får direktørerne til at true. Når de danske virksomheder betaler skat, så har de et utal af fradragsmuligheder.
De kan fx afskrive maskiner, inventar og investeringer, hvilket almindelige skatteborgere som dig og mig jo ikke kan. Vi kan jo ikke afskrive græsslåmaskinen eller sofaen på selvangivelsen, men det kan erhvervslivet. Det er forklaringen på. at selvom selskabsskatten er på 28 %, så er den reelle betaling kun på det halve. Skatteministerens forslag om nedbringe selskabsskatten til 22 % kan i praksis betyde, at virksomhederne kommer ned på at betale 10 ud af 100 kroner i skat af deres overskud, mens vi andre betaler mindst 40-50 % af vores hårdt tjente løn.
Den samme forskelsbehandling finder sted, når det gælder pensioner. En ny EU-dom betyder, at rige danskere også kan forlange fradrag for opsparing i udenlandske pensionsselskaber, og det underminerer regeringens argument for den ulige ordning, nemlig at pengene “bliver“ i Danmark. Det, som bekymrer skatteministeren og Fogh, er jo ikke det ulige fradrag, som en kapitalpension er. Det, som bekymrer dem er, at pengene ikke længere alene skal anvendes af de danske banker og dermed at profitten forsvinder væk fra Fogh sponsorer.
Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil har en meget enkel løsning på problemet. Drop skattefradraget på pensioner og sæt Folkepensionen op, så må de rige betale skat, som vi andre. Se det vil være fornuftigt for både statskassen og ikke mindst de mange, som først og fremmest skal leve af Folkepensionen. Men sådan tænker regeringen og Folketingets flertal ikke. For dem er fradrag en måde at skjule den ulige skattebetaling på og tilgodese de rige og den femtedel af befolkningen, som tjener nok til at bruge dem. Tænk hvis lønmodtagere kunne trække sygdom, arbejdsløshed og stress, mindsteløn fra i skat. Se det ville være fradrag.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe