Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 273 – 11. oktober 2007 – side 2

Det mener vi

Kampvilje i befolkningen – vaklen i Enhedslisten

Ugen op til deadline af dette nummer af Socialistisk Arbejderavis har budt på skelsættende begivenheder for den danske venstrefløj. Den 2. oktober bød på store demonstrationer landet over. Over 100.000 mennesker gik på gaden og markerede at vi er rigtig mange der er trætte af nedskæringer og dårlige arbejdsforhold.

Demonstrationen krævede mere velfærd, flere ansatte og mere i løn, samt ordentlige og gratis uddannelser. Demonstrationen viste at der er blevet diskuteret og mobiliseret på en lang række arbejdspladser, faglige klubber og uddannelsessteder landet over, og at mange nye grupper er gået med i kampen for bedre velfærd. Samtidig blev det tydeligt at demonstrationen ikke bare var et engangsknald, men at den snarere er optakten til et hedt forår, med masser af strejker og velfærdskamp. Ikke mindst blandt de offentlige ansatte der helt tydeligt forbereder sig på omfattende kamp og væsentlige lønforhøjelser.

Den 6. oktober understregede kampviljen og radikaliseringen blandt landets unge, da 3-4.000 deltog i G13’s aktion for et nyt ungdomshus. At så mange unge vælger at deltage i en konfrontation med politiet taler for sig selv. Bevægelsen udtrykker meget mere end blot et krav for et nyt radikalt kulturhus. Den viser at der blandt ungdommen er en generel radikal og antikapitalistisk stemning. Et stort antal af unge ønsker, og er klar til, at slås for et samfund hvor det ikke er markedet og profitjagten der sætter rammerne, men hvor mennesker kan udvikle sig, udtrykke sig og være sammen, uden disciplinering, sexisme og racisme. Ungdomsoprør og klassekamp går hånd i hånd.

En sådan situation giver venstrefløjen alle muligheder for både at vokse og vinde. Derfor er det både tragisk og uheldigt at Enhedslistens hovedbestyrelse (HB) vælger at indkalde til ekstraordinært landsmøde for at rykke Asmaa Abdol-Hamid ned på kandidatlisten. Frem for at bakke op om de kandidater som medlemmerne har valgt, og bruge dem offensivt, vælger HB at spille hasard med partiets fremtid. HB burde have fremført argumentet om at Enhedslisten ønsker at forene alle dele af arbejderklassen, og derfor også stiller mulismer op. Muslimer, som er den mest hetzede gruppe i dagens Danmark, og at vi er stolte af at være et parti der også kan rumme troende socialistiske muslimer. I stedet indkalder HB til et ekstraordinært landsmøde. Beslutningen hjælper næppe på pressens mistænkeliggørelse og fordrejninger af hvem Asmaa og hendes politik er. Næppe heller på meningsmålingerne.

Situationen er både pinlig og uheldig for Enhedslisten. Måske også farlig for partiets fremtid. I denne situation er det vigtigt at vi tager diskussionen om hvad islam og muslimer er. Specielt at vi opnår en klarere forståelse af, hvilken rolle hetzen mod islam spiller for magthaverne. Og at Asmaa er en styrke for Enhedslisten, hvis hun får lov til at være politiker for Enhedslistens politik. Derfor vil denne avis gøre sit til at denne diskussion kan blive så god og konstruktiv som mulig. Når det er sagt er det vigtigt, at vi i Enhedslisten ikke kun fokuserer på denne diskussion. Ligeså vigtigt for Enhedslistens fremtid er det, at vi fortsætter og styrker opbygningen af bevægelsen i arbejderklassen og blandt de unge, og heraf skaber et stærkere og mere aktivistisk parti. Hovedbestyrelsens falliterklæring behøves ikke at være fatal, hvis vi fortsætter med at gå ud og bygge partiet op lokalt.

Se også:
SAA 273: Støt Asmaa
SAA 273: Den militante kant: Læren af strejken der ikke blev til strejke
SAA 273: 2. oktober: Et massivt strejkevarsel
SAA 273: En sejr for G13

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 273

Flere numre fra 2007

Siden er vist 2980 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside