Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 273 – 11. oktober 2007 – side 5

Historisk sejr for egyptiske tekstilarbejdere

Anne Alexander

De kom med trommer og hjemmelavede plakater, de satte en teltlejr op på fabrikkens grund og omdannede forpladsen til et ugelangt massemøde.

Mens uropolitiet samledes udenfor, besatte 27.000 arbejdere den enorme Ghazl al-Mahalla tekstilfabrik, der ligger nord for Egyptens hovedstad, Cairo, sidst i september. De kræver, at regeringen opfylder sit løfte om at udbetale en bonus svarende til 150 dages løn.

På kun en uge tvang arbejderne præsident Hosni Mubaraks regime til et ydmygende nederlag.

Ud over at opnå en bonus på mindst 130 daglønninger og forbedret transport til arbejde, så tvang de strejkende firmaet til at fyre fabrikschefen og fjerne den korrupte leder af den lokale fagforening.
Denne strejke er blot den sidste kamp, som er blevet udkæmpet af Egyptens stadigt mere kamplystne arbejderklasse.

I december sidste år fremkaldte arbejderne på den enorme statsejede tekstilfabrik en strejkebølge, efter at de gennem arbejdsnedlæggelser havde vundet betydelige indrømmelser fra regeringen og fabriksledelsen.

I Kafr al-Dawwar nær Alexandria ved Middelhavet hyldede 12.000 tekstilarbejdere sejren i Mahalla ved at demonstrere i solidaritet. Det samme gjorde arbejdere på Cairos kornmøller.

Strejkefeberen bredte sig hurtigt til andre grupper af arbejdere, herunder postarbejdere, transportarbejdere og lærere ved al-Azhar universitetet i Cairo.

Arbejdernes selvtillid er vokset, og det samme er deres vrede. Prisen på friske grønsager er i Egypten steget med 38 % i år. Inflationen voksede til 12 % i december sidste år. Og mange arbejdere på Ghazl al-Mahalla tjener ned til 250 kr. om måneden.

“Hvad er kød, hvordan ser det ud? Jeg har ikke set noget i månedsvis,“ sagde en kvindelig strejkende til journalister, som besøgte Ghazl al-Mahalla under strejken.

Men officielt er der fremgang i Egyptens økonomi med en vækst siden 2004 på i gennemsnit 7 % pr. år. Ifølge Verdensbanken har Egypten i 2007 været den økonomi med de mest lovende udsigter for investorer.

Ghazl al-Mahallas moderselskab, Misr Spinning, havde et overskud på omkring 200 millioner kr. sidste år.

Mubarak-regimet er under pres fra mange sider.

I 2005 var der en bølge af demonstrationer for demokratiske rettigheder. Året efter angreb uropolitiet dommere i Cairo, som demonstrerede i protest mod valgsvindel og angreb på deres kolleger.

Vreden mod nåde neoliberalisme og imperialisme har simret i årevis. Under strejken sang Ghazl al-Mahalla-arbejdere: “Vi vil ikke regeres af Verdensbanken! Vi vil ikke regeres af kolonialisme!“

Muhammad al-Attar, som er en af strejkens organisatorer og aktivist på det uafhængige Centre for Trade Union and Workers’ Services, sagde til et stort møde: “Jeg vil have hele regeringen til at gå af. Jeg vil have Mubarak-regimet til at slutte. Politik og arbejdernes rettigheder kan ikke skilles ad. Det vi ser lige nu – det er demokrati på højeste plan.“

Anne Alexander skriver for Socialist Worker (UK), hvorfra artiklen er oversat.
Læs mere på www.arabawy.org

Se også:
SAA 273: Solidaritet med arbejdere i hele Egypten
SAA 273: Boganmeldelse: Profeten og proletariatet

Flere artikler fra nr. 273

Flere numre fra 2007

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Anne Alexander

Siden er vist 4383 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside