Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 273 – 11. oktober 2007 – side 5

Solidaritet med arbejdere i hele Egypten

Anne Alexander

Hossam el-Hamalawy, en egyptisk journalist og aktivist, fortæller om strejkens betydning: Vi taler om en strejke, som lukkede den største tekstilfabrik i hele Mellemøsten. Ghazl al-Mahalla beskæftiger 27.000, og alt, hvad der sker her, har betydning for kampen i Egypten.

Regeringen har løst tidligere strejker ved at love, at arbejdernes krav ville blive indfriet i det kommende finansår. Men det skete ikke. Så måtte Ghazl al-Mahalla endnu en gang gå i spidsen og aktionere for at få gennemført deres krav.

Arbejderne kæmper uden opbakning fra de korrupte fagforeninger.

Beslutningerne om kampen tages på massemøder. På et af disse antydede en af organisatorerne, at det var på tide at slutte strejken. Arbejderne råbte: “Vi bliver her!“ Så vendte han 180 grader: “Jeg bliver her også!“

Disse arbejderledere er opstået spontant. De skubbes frem af arbejdernes militans.

Arbejderne organiserede deres egne sikkerhedsvagter, som overvågede fabrikken. De strejkende organiserede forsyninger af fødevarer midt under Ramadanen, så de kunne få noget at spise, når solen gik ned.

Der var en høj grad af enighed, og de kvindelige arbejdere spillede en imponerende rolle. Strejken i december 2006 blev startet af 3000 kvinder, og de er stadig aktive.

Strejken vandt en imponerende solidaritet. Arbejdere over hele Egypten organiserede indsamlinger, fra Helwan stålværket nær Cairo til tekstilfabrikkerne i Nil-deltaet. Arbejderne på Kafr al-Dawwar tekstilfabrikken nær Alexandria strejkede i solidaritet.

Egypten har den største arbejderklasse i den arabiske verden, så disse begivenheder vil få indflydelse over hele regionen. Strejken på Ghazl al-Mahalla for ti måneder siden udløste en urolig vinter.

Ydermere er andre arbejdere begyndt at se Mahalla som et forbillede. Jeg deltog for nylig i et møde for kabinepersonale i EgyptAir, og en af dem begyndte at angribe de regeringsvenlige fagforeningsledere:

“Skal vi strejke ligesom tekstilarbejderne for at vinde vores rettigheder?“ spurgte han. Det drejer sig om velbetalte arbejdere, der ladere sig inspirere af tekstilarbejderne.

Se også:
SAA 273: Historisk sejr for egyptiske tekstilarbejdere
SAA 273: Boganmeldelse: Profeten og proletariatet

Flere artikler fra nr. 273

Flere numre fra 2007

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Anne Alexander

Siden er vist 3962 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside