Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 276 – 20. februar 2008 – side 12

Palæstina

Israels statsterror fortsætter

Kim Bullimore

Den 6. februar genoptog Israel igen sine luftangreb på indbyggerne i Gaza. Ni politikfolk med tilknytning til Hamas blev dræbt og tretten andre såret.

Israel påstod, at angrebet skete som gengæld for en selvmordsbombe den 4. februar, som kostede én kvinde livet og sårede seks andre i den israelske by Dimona.

Selvom Al Aqsa Martyrernes Brigade, og andre med tilknytning til PLO, i starten tog ansvaret, så tog Hamas det fulde ansvar for bombningen den 6. februar.

Ifølge en udtalelse fra Hamas´ militære gren, så var bombemændene ikke, som påstået af Israel, fra Gaza. Og de var ikke kommet ind i Israel fra Ægypten via det hul i grænsemuren, som Hamas havde sprængt.

Sprængningen af muren havde brudt Israels belejring af Gaza. Hundredtusinder havde midlertidigt fået mulighed for at tage til Ægypten og forsyne sig med de varer, som belejringen havde forhindret dem i at kunne købe.

Derimod var bombemændene fra byen Hebron på Vestbredden. Hamas udtalte, at angrebet var et svar på Israels “barbariske og umenneskelige“ blokade af Gaza.

Den israelske avis, Haaretz, citerede den 6. februar Hamas´ repræsentant i Iran for at sige, “ I mere end et år har vi indstillet alle angreb, men den zionistiske fjende har fortsat sin aggression og skadet modstandsbevægelsens våbenhvile. Med operationen i Dimona sender vi besked om, at vi genoptager selvmordsoperationerne, og at fjenden må forvente flere operationer.“

Selvmordsbombningen var den første i mere end fire år. Det sidste kom i 2004. Siden 2005 har Hamas pålagt sig selv våbenhvile. Den bevirkede, at Hamas´s brigader stoppede med at sende hjemmelavede raketter ind over Israel.

Disse raketter, som det israelske militær hånligt kalder “flyvende jern“, fordi de ikke har nogen styringssystemer og sjældent rammer deres mål, blev opsendt første gang i 2001.

Hamas´ ensidige våbenhvile, som holdt i 16 måneder, blev på ingen måde gengældt af Israel, der fortsatte sine militære operationer. Disse var rettet mod såvel Hamas ledere som civile.

I 2006 genoptog Hamas kortvarigt raketangrebene, som svar på drabene på syv medlemmer af Ghalia familien i juni på Beit Lahya stranden i Gaza. Familien, som var på udflugt med madkurv, blev dræbt, da israelske krigsskibe vilkårligt fyrede granater ind på den overfyldte strand. Tyve personer mere blev såret.

På det tidspunkt udtalte Hamas til CNN, at det var umuligt at forblive tavs, efter at have set de forfærdelige billeder af dræbte kvinder og børn på stranden.

Hamas afholdt sig dog fra at genoptage selvmordsangrebene. Efter det første raketangreb, som respons på familien Ghalias død, genoptog Hamas igen sin våbenhvile.

Den blev først brudt af raketangreb, som svar på den illegale belejring og økonomiske blokade af Gazas civilbefolkning, der betød en større reduktion af den hårdt tiltrængte forsyning af brændstof og elektricitet.

Den israelske regerings talsmand sagde til avisen Haaretz den 6. februar. “Vi er forpligtet til som regering at tage de nødvendige skridt til at beskytte vort folk, og det vil vi fortsætte med. De ekstremister, som skyder raketter, er legitime mål og vi vil udføre præcisions angreb og slå til mod terror celler.“

Den israelske udtalelse ser bort fra den kendsgerning, at Israel i årtier har skudt vilkårligt på den palæstinensiske befolkning både på Vestbredden og i Gaza. I de to måneder, der er gået fra USA’s Annapolis Fredskonference i november 2007 til slutningen af januar 2008 har Israel dræbt mere end 145 palæstinensere.

Human Rights Watch bemærkede i sin 2007 rapport, at israelske soldater, som dræber civile palæstinensere, har det privilegium ikke at blive straffet. Rapporten, som udkom den 31. januar, bemærker, at “den israelske hær fortsat fejler med hensyn til at undersøge civile dødsfald og tilskadekomster, hvor der er tegn på overtrædelse af international lov. Dette underbygger en tradition for, at soldater ikke straffes, og det berøver ofrene muligheden for at kræve erstatning via retssystemet.

Den tidligere Informationsminister i Det Palæstinensiske Selvstyre, Mustafa Barghouti, udtalte til Al Jazeera, “at den israelske arrogance har skylden for det som sker nu“ Han pointerede, at selvom “de palæstinensiske modstandsgrupper ikke udførte nogen bombeangreb i 2007, så har Israel fortsat sin statsterror og dræbt 452 civile“ Barghouti bemærkede, at selvmordsbomberne var “et svar på den øredøvende internationale tavshed over det, der sker i Gaza nu.“

Ifølge den israelske menneskerettighedsgruppe, B´Tselem, er der siden denne Intifada startede i september 2000 dræbt næsten 4000 civile palæstinensere, heraf 867 børn som følge af den israelske hærs angreb.

Der er dræbt 705 civile israelere, heraf 119 børn, som følge af den palæstinensiske modstandsbevægelses angreb.

Oversat af Lene Junker fra Green Left Weekly.

Se også:
SAA 276: Irak: Myten om sekterismen – politikken er del-og-hersk
SAA 276: Krigen i Afghanistan: En krig USA og NATO heller ikke kan vinde

Flere artikler fra nr. 276

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Palæstina

Se flere artikler af forfatter:
Kim Bullimore

Siden er vist 3183 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside