Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 282 – 2. oktober 2008 – side 14

Klimadebat på ESF i Malmö

Jørn Andersen

På Europas Sociale Forum i Malmö i september var klimakampen et af de centrale temaer.

I sluterklæringen fra Assembly of the Social Movements var der enighed om at opfordre til global mobilisering i forbindelse med klimatopmødet i København 2009. Og til den globale klimaaktionsdag 6. december 2008 i forbindelse med for-topmødet i den polske by Poznan.

Der er tydeligvis forskellige strategier blandt klima-aktivister. Nogle tror på, at man kan lave lobbyarbejde og overtale politikerne til at “gøre noget“ (men nok?). Andre mener, at der er behov for mere radikale aktioner og civil ulydighed.

Men det så ud til at flere begynder at erkende, at ingen af de to dele er nok. Hvis der skal opbygges en massiv folkelig mobilisering skal vi snakke med “de mange“, ikke kun “de få“ – hvad enten det så er de få politikere eller de (forholdsvis) få venstreorienterede eller miljø- og klima-bevidste.

En arbejder fra Volvo i Göteborg illustrerede problemet: Volvo er ved at fyre folk. Dyre, benzinslugende Volvoer ikke er lette at sælge, når oliepriserne stiger.

Klimaaktivister vil måske klappe i hænderne over mindre CO2-udledning. Men det er ikke et budskab, som overbeviser arbejdere, der er ved at blive fyret.

Hvis vi i stedet kræver, at bilproduktionen skule omstilles til produktion af el-busser og vindmøller, så kan vi få en dialog. Stiller vi samtidigt tydelige krav om, at omlægning af CO2-udledende produktion ikke må ramme arbejderne i disse industrier, så har vi mulighed for at mobilisere langt bredere.

Specielt var det positivt på ESF, at langt flere end tidligere nu diskuterer, hvordan vi kan inddrage fx fagforeninger og uddannelses-organisationer i klimakampen.

Se også:
SAA 282: Fra Kyoto til København: Skal fiaskoen gentages?

Flere artikler fra nr. 282

Flere numre fra 2008

Se flere artikler om emnet:
Klima/global opvarmning

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2441 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside