Socialistisk Arbejderavis
Nr. 287 – 19. marts 2009 – side 16
Afghanistan
Intet nyt under solen
Martin B. Johansen
Hvis man troede, at den nye amerikanske regering under Barack Obama ville betyde et brud med Bush’s hårde udenrigspolitik, så bliver man skuffet, når man ser på de hidtidige udmeldinger omkring Afghanistan.
Billedet er fra Afghanistan, men kunne sagtens have været fra Gaza
Obama og hans vicepræsident, Joe Biden, har ellers antydet en ny udenrigspolitisk linje, der bygger mere på dialog og forhandling. Der er dog ikke meget dialog i Obamas første skridt: At sende yderligere 17.000 soldater til Afghanistan.
Det nye er, at USA og dets allierede i Nato nu vil forsøge at overtale dele af modstandsbevægelsen, som nu betegnes som “moderate“, til at udgøre “stammemilitser“, der samarbejder med besættelsestropperne. “Vi bør undersøge, om vi ved hjælp af lokale kræfter i Afghanistan kan skabe en struktur, som vi kan leve med,“ har Brent Scowcroft, tidl. Bush-rådgiver, forklaret.
Disse “lokale kræfter“ er de samme mennesker, som vi tidligere har fået beskrevet som “ekstremister“, som skulle bekæmpes militært for at forsvare den vestlige civilisation.
Dette antyder, at den amerikanske regering har erkendt, at den er under pres. USA har ifølge Kongressen indtil nu brugt op mod 1.000 milliarder kr. på krigen i Afghanistan. Den økonomiske krise gør det svært for Obama i længden at forsvare disse udgifter.
Derfor lagde Joe Biden pres på de øvrige Nato-lande for at tage en større del af byrden, da Nato afholdt sikkerhedskonference i München tidligere på året. Men problemet er, at bl.a. Tyskland ikke vil sende flere tropper til Afghanistan. Derfor risikerer USA at svække Nato, hvis de presser yderligere på.
Det placerer USA i en kattepine. Forsyningslinjerne til Afghanistan går enten gennem Pakistan, der bliver mere og mere ustabilt, og hvor Taliban styrker sin indflydelse. Eller også gennem Centralasien, hvor Rusland efterhånden har fuld kontrol.
Her ligger den egentlige udfordring for Obama: Hvad skal USA stille op i en situation, hvor landet er hårdt presset af økonomisk krise, og hvor Rusland forsøger at kæmpe sig tilbage på scenen som stormagt? Den nye amerikanske regering taler meget om “en ny start“, men det kan vise sig at blive starten på fornyet rivalisering mellem stormagterne.
Se også:
SAA 287: Efter Gaza-krigen
SAA 287: NATO 60 år: Fra kold til varm krig
SAA 287: Tag med Nej til krig til Strasbourg 2. – 5. april
SAA 287: Sri Lanka: – nationalismens blindgyde
SAA 287: Nej til krig: Bliv medlem – Debatmøder
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe