Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 287 – 19. marts 2009 – side 16

Afghanistan

Intet nyt under solen

Martin B. Johansen

Hvis man troede, at den nye amerikanske regering under Barack Obama ville betyde et brud med Bush’s hårde udenrigspolitik, så bliver man skuffet, når man ser på de hidtidige udmeldinger omkring Afghanistan.

Afghanistan

Billedet er fra Afghanistan, men kunne sagtens have været fra Gaza

 

Obama og hans vicepræsident, Joe Biden, har ellers antydet en ny udenrigspolitisk linje, der bygger mere på dialog og forhandling. Der er dog ikke meget dialog i Obamas første skridt: At sende yderligere 17.000 soldater til Afghanistan.

Det nye er, at USA og dets allierede i Nato nu vil forsøge at overtale dele af modstandsbevægelsen, som nu betegnes som “moderate“, til at udgøre “stammemilitser“, der samarbejder med besættelsestropperne. “Vi bør undersøge, om vi ved hjælp af lokale kræfter i Afghanistan kan skabe en struktur, som vi kan leve med,“ har Brent Scowcroft, tidl. Bush-rådgiver, forklaret.

Disse “lokale kræfter“ er de samme mennesker, som vi tidligere har fået beskrevet som “ekstremister“, som skulle bekæmpes militært for at forsvare den vestlige civilisation.

Dette antyder, at den amerikanske regering har erkendt, at den er under pres. USA har ifølge Kongressen indtil nu brugt op mod 1.000 milliarder kr. på krigen i Afghanistan. Den økonomiske krise gør det svært for Obama i længden at forsvare disse udgifter.

Derfor lagde Joe Biden pres på de øvrige Nato-lande for at tage en større del af byrden, da Nato afholdt sikkerhedskonference i München tidligere på året. Men problemet er, at bl.a. Tyskland ikke vil sende flere tropper til Afghanistan. Derfor risikerer USA at svække Nato, hvis de presser yderligere på.

Det placerer USA i en kattepine. Forsyningslinjerne til Afghanistan går enten gennem Pakistan, der bliver mere og mere ustabilt, og hvor Taliban styrker sin indflydelse. Eller også gennem Centralasien, hvor Rusland efterhånden har fuld kontrol.

Her ligger den egentlige udfordring for Obama: Hvad skal USA stille op i en situation, hvor landet er hårdt presset af økonomisk krise, og hvor Rusland forsøger at kæmpe sig tilbage på scenen som stormagt? Den nye amerikanske regering taler meget om “en ny start“, men det kan vise sig at blive starten på fornyet rivalisering mellem stormagterne.

Se også:
SAA 287: Efter Gaza-krigen
SAA 287: NATO 60 år: Fra kold til varm krig
SAA 287: Tag med Nej til krig til Strasbourg 2. – 5. april
SAA 287: Sri Lanka: – nationalismens blindgyde
SAA 287: Nej til krig: Bliv medlem – Debatmøder

Flere artikler fra nr. 287

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 2919 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside