Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 290 – 28. august 2009 – side 4

Irakerne i Brorsons Kirke

Gjorde politiet “bare“ sit arbejde?

Martin B. Johansen

Klokken cirka halv to, natten til torsdag d. 14. august, ankom politiet i hundredvis, civilklædte eller i kampuniformer, for at fjerne de irakiske flygtninge fra Brorsons Kirke. Gaderne omkring kirken blev spærret af, flygtningene blev brutalt smidt ind i en ventende bus – hvor nogle af dem, ifølge vidner, blev gennembanket. Samtidig gik politiet uden for kirken ekstraordinært brutalt til værks med knipler og peberspray mod de op mod 500 personer, der efterhånden dukkede op.

Trods politiets brutalitet udsendte SF en pressemeddelelse, hvor man erklærede, at “politiet ikke skal bebrejdes natten hændelser, men at situationen er regeringens ansvar. Politiet gør deres arbejde, det er regeringen som står til ansvar.“

Det er naturligvis korrekt, at det var justitsminister Brian Mikkelsen og regeringen, der gav ordre til aktionen mod irakerne. Brian Mikkelsen må have været vidende om, at der kunne blive tale om en meget voldsom aktion. Og ansvaret for volden ligger i sidste ende på ministerens skuldre.

Men det er ikke ensbetydende med, at politiet blot har pareret ordre og udført sit arbejde, som om det handlede om at tømme skraldespande.

Ikke passiv aktør

Politiet er langt fra nogen passiv aktør, der blot parerer ordre. Vi hører jævnligt om opgaver, som politiet erklærer, at de ikke vil tage sig af. Fx er bødestraffen for henkastning af affald i naturen blevet skærpet betydeligt, men det er ikke en lovstramning, som politiet følger op på overhovedet.

Også i mere alvorlige sager tager politiet stilling. Da det efter rydningen af Ungdomshuset i 2007 viste sig, at protesterne ikke ville dø ud af sig selv, gik Københavns Politi åbent ud i pressen og erklærede, at der var tale om et problem, som skulle løses politisk – politikerne skulle ikke regne med, at politiet i længden ville agere skraldespand.

En lignende udmelding kunne politiet have kommet med i sagen om irakerne i Brorsons Kirke, men man valgte i stedet kniplerne.

Undervejs i aktionen var der flere tidspunkter, hvor politiet kunne have valgt at trække sig for at undgå en voldelig konfrontation. I stedet for at møde op i kampuniformer kunne politiet være mødt op i almindelig uniformering – der var trods alt tale om en mindre gruppe ubevæbnede voksne og børn, ikke om mordere og voldsforbrydere.

Aktionen var nok blevet svær at gennemføre, men det havde givet et signal tilbage til politikerne om at melde klart ud, om man ønskede flygtningene tævet ud af kirken for enhver pris. Det havde placeret ansvaret for aktionens voldsomhed meget mere entydigt.

Undervejs i aktionen dukkede der øjensynligt flere demonstranter op, end politiet var forberedt på. Der blev etableret en sit-down blokade, som var svær for de almindelige betjente at rydde. Her kunne politiet igen have valgt at trække sig – men i stedet satte man civilklædt politi ind, som med stor brutalitet gik til angreb med stave og peberspray.

Motiver

Der kan nævnes flere grunde til, at politiet valgte at handle, som man gjorde. For det første ville en hårdhændet aktion tvinge mange af de politikere, der ellers har udtrykt sig kritisk om politireformen og politiets manglende udrykning i forbindelse med fx. indbrud eller overfald, til at udtrykke deres klare opbakning. For det andet er billederne af politi, der tæver demonstranter, med til at skabe opbakning i dele af befolkningen og igen lukke munden på kritiske røster.

Og endelig ønskede politiet at sende et klart signal til politikerne og sikkert også til mange miljøaktivister om, at man har viljen og beredskabet i orden op til klimatopmødet i december – at man fra politiets side ikke nødvendigvis vil anlægge en “blød“ linje i dialog med aktivisterne, men er parat til at tæve demonstranterne på plads.

Se også:
SAA 290: Interview med demonstrant: Hvad skete der ved Brorsons Kirken?
SAA 290: Kirkeasyl-demo i Århus
SAA 290: På kanten: Forsvar burkaklædte kamphundeejere

Flere artikler fra nr. 290

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Politiet

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 2704 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside