Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 292 – 8. oktober 2009 – side 2

Svækket venstrefløj vandt valget i Norge

Vegard Velle

Fortsat rød-grønt styre. Det racistiske Fremskridtspartiet gik frem. Det revolutionære parti Rødt kom ikke ind i Stortinget.

Det var en valgkamp præget af frygt. Mange var bange for muligheden for en ny regering bestående af det konservative Høyre og det racistiske Fremskridtpartiet.

Både indvandrere, kulturfolk, miljøaktivister og arbejdere ville stå i skudlinien, hvis en sådan mørkeblå regering, den mest reaktionære i efterkrigstiden, var kommet til magten.

Højresiden endte med at få 22,9 pct. (Frp) og 17,2 pct. (Høyre). Arbeiderpartiet fik 35,4 pct., Sosialistisk Venstreparti (SV, svarer til SF) 6,2 pct., og Rødt endte på 1,4 pct. SV gik klart tilbage, højresiden frem og Rødt fik 0,2 procentpoint mere end ved forrige stortingsvalg.

Rædsel og mobilisering i fagbevægelsen

Ikke mindst i fagbevægelsen kæmpede mange hårdt for et fortsat rød-grønt styre. Her var rædslen stor for at højresiden ville angribe vigtige arbejderrettigheder og velfærdsstaten.

Den rød-grønne regering har ikke, som i mange europæiske lande, fulgt en ren nyliberalistisk og blair-istisk politik. Og den nyder stor støtte blandt LO’s medlemmer.

De rød-grønne har vendt privatiseringen af skoler og jernbaner, stoppet angrebene på arbejderrettigheder og sørget for fuld børnehavedækning. Men samtidig har de forsvaret private sygehuse, svækket folkepensionen, styrket den norske offensiv i Afghanistan, svækket rettighederne for indvandrere og gjort meget lidt ved klimapolitikken.

Sosialistisk Venstreparti straffet

Men hvorfor gik SF’s søsterorganisation SV tilbage? Mest sandsynligt fordi mange af deres vælgere ikke kan se nogen tydelig forskel mellem SV og Arbeiderpartiet.

SV har forsvaret krigen i Afghanistan, og er holdt op med at bruge ord som “racisme“ og “klassesamfund“ og fremstår kun meget lidt som den lille og fattige mands forsvarer.

Inden valget for fire år siden snakkede partiet om at “en anden verden er mulig“. Men ikke længere. Det er Rødt, som i højere grad repræsenterer den politiske opposition og de sociale bevægelser. Rødt satte sit præg på valgkampen med budskabet om at trække Norge ud af Afghanistan, om at stoppe olieboringen og med Nej til angreb på velfærdsstaten.

Men af angst for at ende med en mørkeblå regering flygtede Rødt-vælgere over til Arbeiderpartiet og SV. I Oslo fik Rødt 13.000 stemmer, som var 1.000 stemmer for lidt til at komme ind.

Vegard Velle sidder i Rødts landsledelse og er desuden medlem af Internasjonale Sosialister.

Se også:
SAA 292: Det mener vi: Valg i Europa
SAA 292: Er de tyske vælgere rykket mod højre?
SAA 292: - et nederlag for venstrefløjen: Det irske “Ja“

Flere artikler fra nr. 292

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Norge
Venstrefløj Skandinavien

Se flere artikler af forfatter:
Vegard Velle

Siden er vist 2167 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside