Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 8. december 2009 – side 2

Exit-strategi = mere krig

Lene Junker

De tragiske følger af 8 års krig i Afghanistan er nu ved at gå op for befolkningerne i USA og NATO-landene. Afghanerne har for længst mistet troen på, at USA’s og NATO’s militære tilstedeværelse er af det gode.

I begyndelsen var krigen en “god“ krig. Derefter blev den i Obama-sprog til en “nødvendig“ krig.

I dag er flertallet af såvel de amerikanske som de europæiske befolkninger imod krigen.

For at komme denne skepsis i møde og for at vinde tid har USA og NATO været nødt til at åbne debatten om en exit-strategi.

Men det sker samtidig med at USA og NATO beslutter at sende flere soldater til Afghanistan. Og det sker samtidig med at Obama i sin begrundelse for at gøre det fastholder og gentager alle Bush’s argumenter for krigen.

De mange fejlslagne strategier

For et år siden støttede Obama udsendelse af yderligere 21.000 amerikanske soldater til Afghanistan, fordi USA og NATO var presset militært. Disse blev ledsaget af en ny strategi, som gik ud på at forhandle med de “gode“ talibanere og skyde “de onde“. Det skulle også garantere sikkerheden ved det planlagte præsidentvalg i maj 09. Dette blev dog udskudt til august af hensyn til samme sikkerhed. Præsidentvalget blev en farce, som blot udstillede Karzai som en korrupt valgsvindler uden folkelig forankring.

Samtidig blev AF-PAK strategien iværksat. Den gik ud på sammen med Pakistan at nedkæmpe det pakistanske Taliban og dermed sætte en stopper for deres støtte til Taliban i Afghanistan. Men selv om det pakistanske Taliban siges at være nedkæmpet, så har det ikke svækket Taliban eller modstanden mod besættelsesmagterne. Strategien gik også ud på at skabe en stabil afghansk regering og en stabil afghansk hær. Også det mislykkes.

USA’s øverstkommanderende i Afghanistan, general McChrystal, har længe krævet mindst 30.000 ekstra amerikanske soldater til Afghanistan, ellers ville USA tabe krigen i Afghanistan i løbet af 12 måneder. Obama har tøvet, men endte med at opfylde generalens ønske. Det er nemlig heller ikke lykkedes at opbygge en stabil afghansk hær som kunne støtte USA og NATOs styrker.

Ifølge exit-strategien skal de ekstra soldater gøre det muligt for USA og NATO at kunne begynde at trække sig ud af Afghanistan allerede i 2011!

Den betyder, at USA og NATO opgiver de landområder, som Taliban og andre alligevel kontrollerer, og trækker sine styrker tilbage til 10 områder/baser omkring de største byer.

Med afsæt i en større militær styrke vil USA nu kunne indlede forhandlinger med Taliban om vilkår og betingelse for en tilbagetrækning. Det ser således ud til, at den vigtigste grund til at fortsætte og udvide krigen i Afghanistan, er at USAs rolle som militær supermagt ikke må drages i tvivl.

Afghanerne kommer til at betale den største pris. Men også mange af de næsten 140.000 soldater, som USA og NATO har udstationeret i Afghanistan, vil komme til at betale prisen.

Millioner af mennesker har baseret deres håb og drømme på Obama.

Desværre er han nu trådt i karakter som en krigspræsident, som udvider krigen i Afghanistan samtidig med at han om kort tid modtager Nobels Fredspris.

Vi må nu basere vores håb og drømme om en fredelig og global retfærdig verden på “den anden supermagt“ – den magt, som mennesker i fællesskab har, når vi kæmper sammen.

Den globale freds- og antikrigsbevægelse har en stor udfordring i at omsætte den skepsis og modvilje, som flertallet af befolkningerne har over for Afghanistan-krigen, til en mere synlig og aktiv protest og modstand.

Yes we can – stop the war in Afghanistan.

Se også:
SAA 293: USA og NATO kan ikke vinde i Afghanistan
SAA 293: Skal Danmark støtte Obamas optrapning af krigen i Afghanistan?

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 2279 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside