Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 8. december 2009 – side 2

USA og NATO kan ikke vinde i Afghanistan

Jesper Høi Kanne

Hvis man troede at Obama i det Hvide Hus ville stoppe krigen mod terror, så tog man fejl. Det endelige bevis kom, da Obama i en tale den 1. december lovede at sende 30.000 ekstra tropper til Afghanistan. Anders Fogh Rasmussen fulgte op og annoncerede, at resten af NATO ville stille med 5.000 ekstra soldater.

Det betyder, at der ender med at være over 140.000 vestlige tropper i Afghanistan. Obama forklarede, at de nye tropper i den store “surge“ (strøm af tropper) er en del af en strategi om at styrke træningen af den afghanske hær og politi. Det skulle føre til, at NATO-tropper kan begynde at trække sig ud i 2011, efter at man har overrakt kontrollen til regeringsstyrkerne distrikt efter distrikt.

Taliban har i en pressemeddelelse været hurtige til at påpege det åbenlyse: At flere udenlandske tropper vil betyde mere vold og vil styrke og optrappe modstanden mod NATO. Det fundamentale problem for NATO er, at man aldrig kan besejre et helt folk, der er trætte af besættelse, luftbombardamenter, fattigdom, valgsvindel og korruption. Ikke mange afghanere vil forsvare præsident Karzais regering, fordi den vil falde sammen uden de vestlige troppers hjælp. Den afghanske hær er da også gennemsyret af ineffektivitet og deserteringer.

Normalt hører vi, at danske og andre NATO-tropper bekæmper et oprør, der ledes suverænt af Taliban og Al-Qaeda. Men nu har USA’s efterretningstjenester udsendt nye vurderinger, der siger at de to grupper kun udgør ca. 10 pct. af de samlede oprørsstyrker. Stammemilitser, modstandsfolk og “kriminelle“ skulle udgøre resten.

Dette er samtidig en indrømmelse af, at det er den afghanske befolkning, som sådan, man er oppe i mod. Men det er også et forsøg på i højere grad at åbne op for, at USA skal købe militser og moderate talibaneres loyalitet i bytte for, at de opretholder ro i deres områder. Det har USA haft et vist held med i Irak, men den strategi løser ikke NATOs problemer. På et tidspunkt må de stoppe med at betale disse grupper, fattigdom og undertrykkelse vil besættelsesmagten stadigvæk have ansvaret for, og militserne har derfor ingen grund til ikke at kæmpe imod besættelsen.

Se også:
SAA 293: Exit-strategi = mere krig
SAA 293: Skal Danmark støtte Obamas optrapning af krigen i Afghanistan?

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jesper Høi Kanne

Siden er vist 2233 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside