Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 4

Overenskomst 2010

Vi skal stå sammen, ikke konkurrere

Jakob L. Krogh

“Konkurrenceevnen har det så dårligt, at danskerne må indstille sig på, at tidligere tiders lønstigninger skal afløses af mådehold, hvis den danske økonomi skal hjælpes ud af krisen,“ siger overvismanden, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, i Børsen 6. januar. Dette argument er blevet gentaget på den ene eller anden måde op til og under overenskomstforhandlingerne af størstedelen af Overdanmark.

At vi skal ud af krisen for at beholde vores job, kan få mange til at købe argumentet om, at det er nødvendigt at vise løntilbageholdenhed. Argumentet holder ikke. Det er ikke sådan, at bare fordi virksomhederne klarer sig godt, ansætter de flere. Tværtimod er virksomhedernes mål at sikre overskud, dette kan også gøres ved at fyre. Vestas kom den 10. februar i år med deres bedste regnskab nogensinde. Et overskud på 579 millioner euro. I løbet af året har Vestas fyret 1200 i Danmark og lukket deres fabrik på Isle of Wight.

Et større overskud får virksomhederne til at investere i mere teknologi for at effektivisere. Det betyder enten, at de skal sælge mere, eller at de skal afskedige. Den enkelte virksomhed håber at kunne sælge mere, men når alle virksomheder gør det samme, kan alle ikke sælge mere. At styrke konkurrenceevnen betyder derfor i bedste fald, at fyringerne skubbes fra en virksomhed til en anden.

Overdanmarks fokus på konkurrenceevne bruges til at presse lønnen ned

Lønnen er den pris, vi får for vores arbejdskraft. Prisen på arbejdskraft bestemmes som prisen på alle andre varer. Dels af udbud og efterspørgsel, men også af den interne konkurrence mellem sælgerne af arbejdskraft og den interne konkurrence mellem købere. Det er fagforeningernes rolle at sikre, at der ikke er intern konkurrence mellem sælgerne af arbejdskraft og dermed sikre høj løn.

Hvis vi accepterer dårlig løn for at bevare konkurrenceevnen, vil det første, de tyske og svenske virksomheder siger, når der skal forhandles overenskomst, være, at de danske lønmodtagere har accepteret en lønnedgang, så hvis vi skal opretholde vores konkurrenceevne, skal I også acceptere løntilbageholdenhed. Og så er det ikke svært at gætte, hvad DI og den danske overvismand siger til næste overenskomstforhandling.

Under strejkerne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2008 henviste flere sygeplejesker til de finske sygeplejesker, der med trusler om at deponere deres autorisationer havde fået en lønstigning på 22–28 procent.

Hvis vi siger nej til deres argumenter om konkurrencevene og i stedet sikrer os en ordentlig overenskomst, kan det være de danske overenskomster, som arbejdere i andre lande henviser til, når de skal argumentere for ordentlig løn.

Se også:
SAA 295: Overenskomst 2010: Der er råd til ordentlig løn
SAA 295: OK 2010: Reallønsnedgang nej tak!
SAA 295: Det mener vi: Vi vil med til lønfesten
SAA 295: Nyt netværk på industriens arbejdspladser

Flere artikler fra nr. 295

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Overenskomst 2010

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2339 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside