Socialistisk Arbejderavis
Nr. 295 – 18. februar 2010 – side 15
Læserbrev
Faglige netværk: Fra apati til kamp
Christine Kyndi
Som ansat på Hvidovre Hospital oplevede jeg, hvordan truslerne om nedskæringer og fyringer påvirkede stemningen på min afdeling – mikrobiologisk afdeling – helt tæt på.
Da direktionen på Hvidovre Hospital havde færdiggjort sin spareplan, blev den først fremlagt for de forskellige afdelingers ledelse, og derefter refereret for de ansatte i afdelingerne med konkrete eksempler, så vi kunne se, hvad nedskæringerne ville komme til at betyde.
Et gennemgående træk var fyringer af personale, SAMTIDIG med at afdelingerne fik flere arbejdsopgaver.
På min afdeling var der lagt op til fyringer af omkring 3-8 personer (alt efter hvad der kunne forhandles på plads med direktionen), samtidig med at vi skal overtage en masse nye prøver fra Glostrup Hospital. Ingen på afdelingen kunne se, hvordan vi på nogen måde kan løbe hurtigere, end vi allerede gør, men der er rimelig stor åbenhed fra hospital-direktionens side om, at nedskæringerne kommer til at betyde serviceforringelser og øget arbejdsintensitet.
Udsigten til serviceforringelser var et hårdt slag for en kollega, jeg talte med. Ifølge hende ville det betyde, at vi bliver tvunget til at levere et dårligere produkt, og at den faglige vurdering ville blive erstattet af en mere rutinepræget tilgang til arbejdet – det vil få dem til at føle sig som maskiner.
Den øgede arbejdsintensitet vil betyde endnu flere arbejdsskader – i forvejen er der mange arbejdsskader, fordi der er for mange ensformige bevægelser i arbejdet.
Stemningen de første dage var vantro og bitter. Folk var sure og ville ikke finde sig i nedskæringerne og regeringens prioriteringer. Men hen over weekenden ændrede stemningen sig – nedskæringerne blev accepteret, folk opgav. De begyndte at tænke over, hvordan man bedst kunne spare, og nogle talte endda om, at man skulle prøve at sikre, at fyringerne ikke ramte ens egen faggruppe.
Da 60 mennesker blev fyret 9. februar var der ikke engang en symbolsk markering. Nu venter vi så på, at de “sidste hængepartier“(direktionens egne ord(!!!), ligger endda offentligt tilgængeligt på nettet) skal fyres i marts. Sidste led i fyre-runden kommer måske til sommer, hvor ansatte på mikrobiologisk afdeling får besked om, hvorvidt der skal fyres på afdelingen.
Selvom de omfattende nedskæringer i sygehusvæsenet betyder fyringer, forringede arbejdsforhold og dårligere forhold for patienterne, har de mødt forbavsende lille modstand. Hvad der var brug for, var et netværk på hospitalerne af socialister, der kunne have handlet hurtigt, da stemningen var til det – det kunne måske have forhindret aparti osv. i at brede sig – og så kunne vi have organiseret modstand mod regeringens uforsvarlige nedskæringer på den offentlige velfærd.
Se også:
SAA 295: Nedskæringer og fyringer – det private vinder frem
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe