Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 297 – 30. april 2010 – side 3

Demonstration mod USA og FN

Christine Kyndi

Den 13. april demonstrerede Den Eritreanske Komite for Fred og Udvikling. “USA skam jer“ og “FN skam jer“ stod der på de skilte som et omkring 180 eritreanere gik med fra Rådhuspladsen til den amerikanske ambassade. Parolerne fra skiltene blev råbt hele vejen af den livlige demonstration.

Den 13. april demonstrerede Den Eritreanske Komite for Fred og Udvikling.

“USA skam jer“ og “FN skam jer“ stod der på de skilte som et omkring 180 eritreanere gik med fra Rådhuspladsen til den amerikanske ambassade. Parolerne fra skiltene blev råbt hele vejen af den livlige demonstration.

Socialistisk Arbejderavis talte med Senai Solommon der var med til at organisere demonstrationen.
“Det er 8 år siden, at der faldt den afgørende dom i grænsekonflikten mellem Eritrea og Etiopien.
Det omstridte område tilhørte Eritrea. Og til den dag i dag 8 år efter nægter Etiopien stadig at trække deres tropper fra Eritreas territorium. FN og AU (Den Afrikanske Union, red.) garanterede aftalen med USA og EU som vidne,“ siger Senai Solommon.

“Selvom Etiopien ikke har overholdt aftalen er det Eritrea der er blevet udsat for sanktioner. Den 23. december 2009 vedtog FN sikkerhedsråd sanktioner, der betyder forbud mod at nogle medlemmer af regeringen rejser udenlands, indfrysning af værdier og bankkonti og en våbenembargo. Sanktionerne er vedtaget på basis af en kampagne som USA har kørt i to år

På et tidspunkt var vi også anklaget for at huse Sharif Sheikh Ahmed. På det tidspunkt en mand som ifølge USA var en del af Al-Qaeda netværket. Sharif Sheikh er i dag præsident for Somialias overgangsregering støttet af USA,“ er det første eksempel som Senai Solommon hiver frem for at forklare at kampagnens påstande er løgn og fortæller videre:

“Fakta er at Eritrea har sørget for en fredsaftale i Dafur tidligere i år, vi har været med til at sørge for en aftale mellem Sydsudan og regeringen, en konflikt der har varet i næsten 50 år. Den blev underskrevet i Eritrea i 2006. Vi har været med til at samle de forskellige oprørere i Somalien i 2006 for at nå en fredsaftale imellem dem,“ siger Senai Solommon.

“Ideen i aftalen var at lade somalierne om deres egne problemer, lade somalierne selv finde en ligevægt mellem de stridende parter og skabe deres egne løsninger. USA har i stedet skabt en minoritetsregering som ikke har kontrol over Somalia og ikke har nogen legitimitet blandt befolkningen. Overgangsregeringen styrer kun en lille del af Somalia mens resten er et stort ragnarok styret af klaner. Vi er ikke for islamiske stater eller ekstremisme. Vi er hverken for at politik skal styres af religion. Det vi er for, at de selv skal styre deres egne dagsorden for så længe USA blander sig vil der aldrig komme fred,“ forklarer Senai Solommon.

“Det positive ved den udvikling som De Islamiske Domstole stod for var at der var fred i landet og der var skabt en politisk scene for udvikling og for nyt politisk liv frem for ragnarok og klaner som vi har set siden 1991. Så der er ragnarok på grund af USA’s politik og fordi vi er de eneste der tør råbe op er vi blevet sanktioneret,“ siger Senai Solommon og understreger at han ikke har noget politisk tilfælles med De Islamiske Domstole.

Som yderligere begrundelse for at USA involverer sig i Eritrea siger Senai Solommon:

“Fra Østafrika kan de kontrollere Mellemøsten og store dele af Afrika. Derudover er kontrollen med havet vigtig, fordi det er handelsruten mellem Europa og Asien. USA har også en interesse i at sørge for at der ikke er fred og stabilitet i området, fordi man derved kan udnytte Afrikas ressourcer.

Eritrea har en uafhængig politik, vi vil gerne have kontrol med vores egne ressourcer. Eritrea har en aftale med et canadisk firma, hvor vi får 40 % af vores egne guldreserver, det er uhørt i Afrika. Afrikanske lande får normalt kun 3-5% af deres egne ressourcer. Eritrea er blevet et farligt godt eksempel.“

Christine Bergen

Biledtekst
180 demonstrerede mod FN‘s afgørelse i grænsestridigheden mellem Eritrea og Ethiopien

Se også:
SAA 297: Exit Afghanistan

Flere artikler fra nr. 297

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Eritrea

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 1831 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside