Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 297 – 30. april 2010 – side 3

Det mener vi

Bliver Mærsk Mc-Kinney Møller hovedtaler på SF’s næste årsmøde?

Novozymes tale på SF’s landsmøde beskrives af SF som visionær med hensyn til velfærd, klima og arbejdspladser. Når et parti der kalder sig socialistisk giver ukritisk ros til en af Danmarks største kapitalister giver ordet socialisme ikke længere mening.

SF’s strategi har været at lukke den værdipolitiske debat ved ukritisk at følge regeringens angreb på muslimer og at konkurrere med regeringen om en retspolitik der fokuserer på hårdere straffe.

Nu følger de op med at gentage regeringens påstande om at det er erhverslivet der skaber samfundets rigdomme.

Forud for landsmødet har Villy Søvndal forsøgt at lukke for al kritik af højredrejningen med henvising til at kritik ville være skadeligt for en kommende valgkamp. De tilbageværende kritikere blev truet til stilhed af Ole Sohn.

SF har altid rykket til højre når de fik øje på en regeringstaburet. Højredrejningen betyder at en ny regering ikke er det samme som en ny politik. Derfor kan det heller ikke være Enhedslistens opgave at sikre en S-SF regerings eksistens.

Et reelt alternativ findes i bevægelserne. I fagbevægelsen, når Byggefagenes Samvirke kræver 25.000 klimajob, eller når FOA indkalder til stormøde mod fyringerne af offentligt ansatte. Hos Bedsteforældre for Asyl når de laver civil ulydighed i Folktinget.

SF’s leg med Novozymes/Novo Nordisk stiller tydeligt spørgsmålet om hvem der styrer idéudviklingen i SF.  

Der er brug for et alternativ

Den politiske magt kan kun udfordre den økonomiske magt hvis den udspringer fra arbejderklassen. Fordi arbejderne kan udfordre den økonomiske magt ved at stoppe med at arbejde. Derfor må et reelt venstrefløjsparti være et parti der fokuserer på at organisere arbejdere og argumenterer for styrke hos arbejderklassen, når den handler kollektivt.

Når arbejderklassen handler kollektivt gennem strejker betyder det, at kapitalisterne mister profit. Derfor står et venstrefløjsparti i modsætning til kapitalisterne, og man inviterer dem ikke til at tale på sin kongres!

En strejke kan kun gennemføres, hvis størstedelen af arbejderne på den strejkende virksomhed deltager. Derfor involverer en strejke masser af arbejdere, der ikke tidligere har diskuteret ret meget politik og ikke har gjort op med mange af de borgerlige ideer.

Hvis strejker skal vindes kræver det at de strejkende får opbakning af andre dele af arbejderklassen. Derfor kræver det også at borgerlige ideer om, at vi alle er vores egen lykkes smed udskiftes med ideer om at vi er nød til at stå sammen. Her kan socialistiske argumenter være afgørende. Et socialistisk parti kan kun spille denne rolle, hvis de selv har gjort op med disse ideer.

Det er ikke kun den borgerlige individualisme der skal gøres op med. Sammenholdet skal også inkludere muslimske arbejdere. Derfor svækker SF sammenholdet I arbejderklassen, når de ikke forsvarer muslimer. Ligesom de svækker arbejderklassens internationale sammenhold, når Villy Søvndals væsenligste kritik er, at regeringen ikke har passet på Danmark.

Se også:
SAA 297: SF’s retspolitik: - et overraskende skridt til venstre?
SAA 297: Forventninger til en ny regering?

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 297

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
SF

Siden er vist 2727 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside